blank

Subotičanke i Subotičani kroz tekstove Dragana Rokvića

16. aprila 1936. započela je izgradnja stadiona za koji je rečeno da će to biti „prvi stalni stadion u Kraljevini Jugoslaviji“.

blank
Foto: FB grupa Subotičanke i Subotičani

Na fotografiji se vidi deo tadašnjeg III kvarta, na Beogradskom putu. Radovi su započeli nasipanjem velikog nasipa – kako bi se postigla – forma pravougaonika. Već je rečeno u prethodnim postovima, da je izgradnja stadiona, završena za 43 radna dana – što je rekord grada – koji iz današnje perspektive izgleda nezamislivo.

Još je nezamislivija ideja bila inženjera Koste Petrovića da na celokupnom kompleksu sportskog stadiona – bude izgrađen jedan veliki park – sa veštačkim jezerom, rasadima, dečijim igralištima, vežbalištima – ali i prostorima za izložbe i šetalište. Bilo je predviđeno da ceo kompleks zahvati površinu od 1.175.000 м².

Kada malo bolje razmislimo, inženjer Kosta Petrović želeo je da izgradi jednu malu gradsku idealnu zajednicu. Kasnije je i socijalizam nastavio, delimično, istim putem, da bi završili konačno u neoliberalnom konceptu koji slabo mari za javni interes – za parkove i igrališta – ali zato mari za kapital i profit – pa se posvetio razvoju nekih drugih delova grada.

Ovo je samo jedan od tekstova FB grupe “Subotičanke i Subotičani” koju administrator Dragan Rokvić pažljivo uređuje. Ime Dragana Rokvića dobro je poznato Subotičanima. Objavio je nekoliko monografija, vrednih zaostavština za ljudima i Subotici – a svi koji vole Suboticu na ovoj stranici mogu da pročitaju tekstove i zanimljivosti vezane za ovaj grad.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.