blank

Burgerove tavankutske jagode (VIDEO)

YouTube video

Prve jagode pojavile su se na pijacama, iz domaće proizvodnje. U marketima, uvozne jagode u plastičnim kutijama uveliko su zagolicale nepca, ali samo ove domaće, imaju posebnu slast. Tavankutske, te koje rađaju na pesku, već se beru nedelju dana, a očekuje se da će njihova berba trajati još četiri nedelje.

Rana jagoda, ona iz plasteničke proizvodnje je još uvek skupa, ali kad vidite količinu uloženog rada, shvatite da proivođač i ne treba potcenjivački da se odnosi prema svom proizvodu, iako za nas, obične kupce, nije lako izdvojiti 500 dinara, kolika je trenutna cena za kilogram jagoda.

Da je u pitanju nauka, uverili smo se kada smo posetiti gazdinstvo porodice Burger koja se već više od dvadeset godina bavi proizvodnjom i prodajom jagoda.

blank
Foto: Subotičke.rs

Plastenička u odnosu na otvorenu proizvodnju jagoda predstavlja plasiranje ranih sorti, a vlasnik ovih, posvećen je odabiru najboljih plodova dugi niz godina. Saznali smo da je proizvodnji ovog mirisnog voća potrebno se predati u potpunosti, raditi za zaradu, ali ujedno taj posao doživljavati kao hobi. U proces proizvodnje uključena je cela porodica, jer se samo tako može poslovati sa dobitkom.

Nije samo profit taj kojim se vodi proizvođač. Robert kaže da je važno za opstanak neke proizvodnje, pa i njegove, da se posvetiš tome u potpunosti. Da bi mogao da daš svoj stopostotni učinak, važno je da se ostane na selu.

Jagoda daje veliki profit. Sadi se u leto, bere u aprilu, maju. Da bi se mogla očekivati dobit potrebno je uložiti oko 13 hiljada evra za hektar ove voćne vrste, najkvalitetnijih sorti, obrade zemljišta, adekvatne prehrane i pripreme, ali i onog krajnjeg – obezbeđivanja radne snage i pakovanja kako bi jagoda u što kraćem roku došla do potrošača.

blank
Foto: Subotičke.rs

Robert Burger zna šta radi, uložio je, pored finansijskih sredstava, možda najvažnije – vreme i rad. Ono što je karakteristično, a to nismo saznali od njega, je da nesebično deli znanje, savete, ali i svu ostalu pomoć za svakog ko mu se obrati. Njegovo poljoprivredno gazdinstvo ne obeležavaju samo jagode.

Ima nekoliko specifičnih voćki čijom se proizvodnjom bavi, pozvani smo da propratimo najlepše trešnje Srbije koje uspevaju u njegovom voćnjaku, ali i specifične sorte jabuka o kojima će još biti reči. Ostaje nam samo da se zahvalimo na probavanju najslađeg vesnika proleća – tavankutskim jagodama.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.