blank

Rizičan period u zaštiti krompira!

Usevi krompira se nalaze u fazi intenzivnog porasta čime, biljke formiraju redove ili je došlo do potpunog zatvaranja redova.

blank
Foto: Pixabay

Na području Srbije su u periodu od 2. do 5. maja zabeležene padavine koje su uz registrovane temperature vazduha (noćne temperature od 12 do 15 stepeni celzijusa i dnevne temperature od 15 do 20 stepeni celzijusa u više navrata stvorile povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem plamenjače krompira.

Treba imati u vidu da je nakon ostvarenja infekcije, optimalna temperatura za razvoj tog patogena oko 21 stepen, što su upravo i uslovi u kojima se trenutno odvija proizvodnja. U najavi su i nove padavine koje će favorizovati dalji razvoj i širenje plamenjače, te se proizvođačima sa ciljem zaštite krompira preporučuje primena nekog od sledećih fungicida:

Carial flex (mandipropamid+cimoksanil) 0,6 litara po hektaru ili,
Fuzija plus (propamokarb-hidrohlorid+fluazinam) 2 litra po hektaru ili,
Infinito SC (propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid) 1,2 – 1,6 litara po hektaru ili,
Diprospero (propamokarb-hidrohlorid+dimetomorf) 2 litra po hektaru ili,
Axidor (propamokarb-hidrohlorid+cimoksanil) 2,5 litara po hektaru ili,
Zorvec entecta (oksatiapiprolin+amisulbrom) 0,25 litara po hektaru ili,
Revus top (mandipropamid+difenokonazol) 0,4 – 0,6 litara po hektaru ili,
Orvego (ametoktradin+dimetomorf) 0,8 litre po hektaru.

Navedeni uslovi povoljni su i za razvoj prouzrokovača crne pegavosti krompira. Za razliku od prouzrokovača plamenjače gde je za ostvarenje infekcije neophodna voda, kod ovog patogena dovoljna je i relativna vlažnost vazduha od 90 procenata i temperature od 15 do 32 stepena Bolest se najviše razvija u toku smenjivanja suvog i vlažnog vremena, što je trenutno i slučaj u proizvodnji. Za zaštitu od ovog patogena registrovani su fungicidi na bazi difenokonazola, azosksistrobina, fluksapiroksada+difenokonazola, metirama, fluazinama.

Vizuelnim pregledom useva krompira registruje se prisustvo jaja i početak piljenja larvi krompirove zlatice. U narednim danima se očekuje inteziviranje piljenja, pa se proizvođačima preporučuje pregled useva i po uočavanju larvi ove štetočine, sprovođenje insekticidnog tretmana primenom nekog od registrovanih insekticida (acetamiprid, spinosad, metaflumizon, cijantraniliprol i drugi).

Izvor: Pissrbija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.