blank

SSSS: Na bolovanje ide samo onaj ko mora, pošto su odbici preveliki

Na bolovanje u Srbiji ide samo onaj ko mora, jer su odbici od zarade izuzetno veliki, ocenio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović. On je dodao da čak i ljudi koji imaju ozbiljnih zdravstvenih problema razmišljaju da li treba da idu na bolovanje.

blank
Foto: Unsplash

„To je nešto što je zaista problematično. Niko nije došao da radi da bi išao na bolovanje nego je došao da radi da bi zaradio. Danas na bolovanje odlaze najčešće majke zbog dece, kada nemaju drugog izbora. Faktički, tu ne postoji interes bilo kog radnika, jer radnika gubi 35 odsto zarade“, rekao je Orbović za Politiku.

Kako je dodao, sindikati nemaju zvanične podatke niti saznanja da je veliki broj radnika zloupotrebljavao bolovanje i da zbog toga odsustvuje sa posla.

„Pokušaj manipulisanja bolovanjima je toliko mali i zanemarljiv da je suvišno o tome uopšte i pričati. Inače, to se dešava oduvek i nije sada nešto drugačije, možda se lažna bolovanja svode na tek jedan procenat. A ako ih ima, onda firma sama treba to da reguliše tako što će sprovesti kontrolu. Ovo iživljavanje od strane države i stavljanje države na uslugu poslodavcima je prosto neprimereno“, dodao je on.

Podsetio je i da poslodavci „maltene teraju radnike da rade bolesni“.

„Imamo iks primera da su zaposleni padali u nesvest pored mašina u fabrikama, jer su morali da rade pod temperaturom. Uzgred, mnogi ne žele da odu na bolovanje jer će im platni dan biti umanjen za 35 odsto, pa se danas nikome ne isplati da ide na bolovanje zbog malih zarada“, rekao je Orbović.

Da će e-bolovanje sigurno olakšati procedure, ali i biti od koristi zaposlenima koji su zaista bolesni, potvrdili su u Uniji poslodavaca Srbije.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Politika, Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.