blank

Subvencije kao prilika za posao

Nacionalna služba za zapošljavanje juče je objavila 13 javnih poziva za subvencionisano zapošljavanje za ovu godinu, rekla je na današnjem presu Verica Vujadinović, vd direktora NSZ, u Filijali Subotica.

blank

Prošle godine je kroz sve javne pozive, kako pokrajinske, lokalne i republičke, angažovano 386 osoba, kroz zapošljavanje i samozapošljavanje, koji su koristili subvencije NSZ.

Ove godine se očekuje isti ili veći broj lica koji će da se zaposle ili samozaposle. Trinaest javnih poziva su namenjeni za samozapošljavanje, samozapošljavanje osoba sa invaliditetom, osoba romske nacionalnosti, i kroz javne radove, uključujući programe za lica iz teže zapošljivih kategorija – to su lica do 30 godina, lica preko 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, lica koja su proglašena kao tehnološki višak, lica koja koriste socijalnu pomoć.

Nacionalna služba za zapošljavanje organizuje i programe dodatnog obrazovanja, stručne prakse, pripravništva za srednje i visoko obrazovanje, obuke za poznatog poslodavca, funkcionalno osposobljavanje u osnovnom obrazovanju.

Prateći trendove u zapošljavanju odnosno potražnji određenih zanimanja, NSZ je organizovala sertifikovani kurs za vođenje poslovnih knjiga i digitalni marketing, koji mogu da pohađaju nezaposlena lica koja su na evidenciji, sa završenom srednjom četvorogodišnjom školom.

Posebna pažnja je usmerena na programe koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kroz subvencije koje su namenjene za podsticaj zapošljavanja ove mnogostruko osetljive grupe. Da je plan zapošljavanja i brige za osobe sa invaliditetom dobar, govori podatak da je prošle godine zaposleno preko 30 njih, bez javnih radova.

Na evidenciji je 6500 nezaposlenih lica, koja su uglavnom nekvalifikovana, a kroz programe koje nudi Nacionalna služba mogu da se dokvalifikuju ili prekvalifikuju.

Program „Moja prva plata“ zaposlio je 108 mladih, a ova služba radi na poboljšanju komunikacije nezaposlen – poslodavac organizujući forume sa poslodavcima, kako bi, u ovom slučaju prezentovali javne pozive i olakšali apliciranje za iste.

Mini sajmovi zapošljavanja biće organizovani od strane NSZ, prvi takav će se desiti 18. marta u prostorijama ove službe.

Kroz obuke za izradu biznis plana, koje se organizuju u Službi, olakšano je samozapošljavanje i konkurisanje sa subvencije.

Direktorka NSZ, Verica Vujadnović, napominje da pored nekvalifikovanih radnika, nedostaju i zanatlije, stolari, zavarivači, montažeri, najviše se angažuje u sezonskim poslovima, manje problema da nađu zaposlenje imaju kuvari, konobari, građevinski radnici, dok je najveža potražnja u IT sektoru, knjigovodstvu, inženjeri, građevinski, mašinski i elektro, i zakljućuje kako, kroz subvencije za program za poznatog poslodavca, mogu da se doškoluju, obuče svi zainteresovani koji će se zaposliti na radno mesto za koje su obučavani.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.