blank

Subvencije plaćene za 80.000 „fantomskih“ krava

Udruženja proizvođača mleka iz Šumadije i Mačve tvrde da u Srbiji ima oko 80.000 fantomskih krava, za koje su isplaćene subvencije u ukupnom iznosu od 3,2 milijarde dinara. Oni traže od države da sredi situaciju u toj oblasti i utvrdi tačan broj krava u Srbiji.

blank
Foto: Pixabay

„Prema zvaničnim podacima, Srbija ima oko 150.000 muznih krava, a 2023. godine subvencije su isplaćene za 228.000 muznih krava. To znači da su nekome isplaćene subvencije za više od 78.000 krava koje ne postoje u ukupnom iznosu od 3,2 milijarde dinara“, rekao je za produkciju Agromedija, Milija Palamarević predsednik Udruženja proizvođača mleka centralne Srbije.

Ta dva udruženja zahtevaju od Vlade i Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede da očiste registar od fiktivnih krava, koje postoje samo na papiru, ali ne i na livadama i u stajama.

Palamarević je naveo da su udruženja mlekara iz Šumadije i Mačve predložila da se čipuju sva grla stoke, čime bi se onemogućile ovakve manipulacije.

Palamarević je podsetio da je, prema zvaničnim podacima, Srbija prošle godine na ime premija za mleko isplatila 804 miliona dinara i dodao da se i taj podatak, ukršten sa podacima o broju krava, uklapa u njihovu procenu o broju fantomskih krava.

„Prosečna mlečnost po grlu u Srbiji je 5.000 litara godišnje, pa i na osnovu tih podataka proizlazi da u Srbiji ima oko 150.000 muznih krava“, objasnio je Palamarević.

On je istakao da novac koji ostane nakon što država očisti spiskove od fantomskih krava treba preusmeriti proizvođačima koji se bave proizvodnjom mleka kroz povećanje subvencija sa 40.000 na 55.000 dinara, a da bi ostatak trebalo iskoristiti za pokrivanje troškova čipovanja.

„Povećanje subvencija za 150.000 krava iznosilo bi oko 2,225 milijardi dinara, a ostatak od gotovo milijardu dinara bio bi dovoljan da se sprovede čipovanje o trošku države“, kazao je Palamarević.

Izvor: Agromedija, Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Subvencije plaćene za 80.000 „fantomskih“ krava”

  1. Pored fantomskih birača imamo i fantomske krave.Samo što bi dobro bilo da su krave prave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.