blank

Sve više posla u IT, ali i sve veći manjak stručnjaka – najtraženiji programeri koji imaju iskustvo od dve do pet godina

Iz godine u godinu IT tržište rada je u sve većoj ekspanziji, a čak ni pandemija koronavirusa nije uspela da ga poljulja. Zbog specifičnosti i obima posla, ponuda radnih mesta raste velikom brzinom.

blank
Foto: Pixabay

Sa druge strane, deficit kadrova je i dalje prisutan, što govore i novi podaci sajta HelloWorld.rs. U prethodnoj godini došlo je do porasta broja radnih mesta u odnosu na 2020. godinu za čak 65 odsto.

“Na našem sajtu je tokom 2021. IT stručnjacima na raspolaganju bilo oko 11.500 pozicija u odnosu na nešto manje od 7.000 raspisanih oglasa 2020 godine. Ponudu poslova prati i povećan broj prijavljenih kandidata i on je u prethodnoj godini porastao za 25 odsto u odnosu na 2020. Uprkos ovom trendu i dalje postoji deficit IT kandidata na domaćem tržištu rada”, kaže Marko Vučetić sa ovog specijalizovanog portala.

On navodi da su poslodavci prošle godine najviše tražili kandidate sa poznavanjem programskih jezika JavaScript i povezani frameworkovi (React, Node, Angular), SQL, Java, Python, C#, .NET, PHP i povezani frameworkovi (Symfony, Laravel), C++.

Poslodavci su u 2021. godini najčešće raspisivali oglase za pozicije JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk / Support, NET Developer, System Administrator / Engineer, Frontend developer i PHP Developer.

“Iako se često čuje da seniora nema ni za lek, podaci pokazuju da je najviše oglasa, više od dve trećine bilo namenjeno kandidatima koji imaju od dve do pet godina radnog iskustva i poznaju određene tehnologije. Poslodavci su objavili tek jednu četvrtinu oglasa za seniore, dok je najmanji broj oglasa, tek svaki deseti bio namenjen juniorima.

Na pitanje gde najčešće traže posao IT-jevci su na prvom mestu naveli sajtove za zapošljavanje, potom LinkedIN i sajtove kompanija. Slede preporuke prijatelja, kao i društvene mreže.

Što se tiče beneficija koje mogu da ostvare kod svog poslodavca zaposlenima u IT-ju najbitnije je fleksibilno radno vreme, rad od kuće i mogućnost konstantnog usavršavanja kroz edukacije i obuke, pokazalo je istraživanje “Puls Srpske IT zajednice” koje je sproveo sajt HelloWorld.rs. Interesantno je da je na četvtrom mestu po važnosti privatno zdravstveno osiguranje, pa tek onda nagrade i bonusi.

Izvor: Euronews

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.