blank

Svetski dan knjige kao inspiracija (VIDEO)

YouTube video

Svetski dan knjige koji se proslavlja u više od 100 zemalja na svetu pomaže mladim ljudima da otkriju zadovoljstvo čitanja. 23. aprila rođeni su Šekspir i Nabokov, umro je Servantes.

Među zanimljivostima koje se vezuju za ovaj datum je proslava dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija da muškarci donose ruže svojim voljenima, a one im u zamenu daruju knjigu. Kažu da se u ovo vreme u Kataloniji proda više od 400.000 knjiga koje se razmene za preko 4 miliona ruža.

blank
Foto: Subotičke.rs

Ovaj datum postoji da bi inspirisao decu da razviju strast za čitanjem i istražuju svet knjiga. Čitanje je vitalni deo razvoja i ima mnogo prednosti, povećava vokabular, empatiju i poboljšava koncentraciju, što čitanje čini važnim za decu. Knjige imaju neverovatnu moć, zato je važno da budu pristupačne kako bismo mogli da sanjamo, učimo i razmišljamo.

Ako želite da proslavite svetski dan, dovoljno će biti da započnete čitanje neke knjige koja vam dugo stoji na polici i čeka svoje vreme, svoj red. Sad je došao red na knjigu, sad je vreme. I još nešto izuzetno važno: neka vam svaki dan bude svetski dan knjige. Neophodno je, za dobrobit sopstvene duše, svaki dan pročitati nekoliko stranica. Kad steknete naviku da bez štiva ne završavate dan, videćete koliko zadovoljstva i koristi možete izvući iz ove jednostavne, ali moćne navike.

blank
Foto: Subotičke.rs

U čast današnjeg dana koga je UNESCO proglasio svetskim, da dodamo još i ovo da su Laguna, Vulkan i Čarobna knjiga, štampali nekoliko izdanja koja se godinama nisu mogla pronaći u prodaji. Cene nekih enciklopedija, knjiga, monografija dostizale su i do 20 hiljada dinara na sajtovima koji se bave prodajom knjiga.

Izdanja Edgara Alana Poa, Umberta Eka, Nila Gejmena, Frenka Herberta ponovo su štampana, a za ljubitelje knjige ovo je prava poslastica, ali i udar na džep. Nisu ni ta nova izdanja jeftina, ali većina ima takvu vrednost, da je nasušna potreba da se nađu u kućnoj biblioteci.

Čitanje je način života, novi svet, univerzum, sam za sebe. Ako nemate šta da radite, radite na sebi, tamo uvek ima posla, a najbolji način da započnete sa tim je da čitate.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.