blank

SZO: Svako šesto dete školskog uzrasta žrtva zlostavljanja na internetu

Svako šesto dete školskog uzrasta žrtva je zlostavljanja na internetu, objavila je u Kopenhagenu Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u izveštaju o zdravstvenom ponašanju dece (HBSC).

blank
Foto: Seowoo lee from Pixabay

Izveštaj pokazuje da su opšti trendovi nasilja u školama ostali stabilni od 2018. godine, ali se u razdoblju od 2018. do 2022. povećalo maltretiranje posredstvom interneta, uz sve veću digitalizaciju interakcija među mladima i potencijalno dubok uticaj na njihove živote.

Nekoliko ključnih zapažanja pokazuju da u proseku šest odsto adolescenata maltretira druge u školi, a to ponašanje je češće među dečacima (8%) u odnosu na devojčice (5%).

Približno 11% adolescenata je bilo maltretirano u školi, a među žrtvama ne postoji značajnija razlika između dečaka i devojčica. Maltretiranje drugih na interentu prijavljuje oko 12% – jedan od osam – adolescenata, a to češće rade dečaci (14%) nego devojčice (9%).

Oko 15 odsto tinejdžera je bilo maltretirano na internetu, što je povećanje u odnosu na 2018. godinu sa 12% na 15% za dečake i 13% na 16% za devojčice, navodi se u izveštaju SZO-.

Studijom, koja se radi svake četiri godine, bilo je obuhvaćeno više od 279.000 ispitanika uzrassta od 11 do 15 godina u 44 zemlje i regije u Evropi, centralnoj Aziji i Kanadi.

Izvor: NIN

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.