blank

Turistički vaučeri imaće vodeni žig radi sprečavanja moguće zloupotrebe

Ministarstvo turizma i omladine raspisalo je javnu nabavku za izradu dizajna i štampanje turističkih vaučera sa vodenim žigom i zaštitom od falsifikovanja u cilju da se smanji mogućnost zloupotreba, piše dnevni list Danas.

blank
Foto: Pixabay

Iz udruženja „Moja Srbija“ smatraju da su ovakve zloupotrebe marginalna pojava, a iz turističke inspekcije dodaju da kazne za građane za ovakve prekršaje idu i do 350.000 dinara, a za pravna lica i do 800.000, navodi Danas.

Ideja ovakve nabavke, kako je objašnjeno, jeste da se spreče zloupotrebe vaučera, odnosno umnožavanje, kopiranje ili falsifikovanje vaučera. U prethodnim danima u medijima su se pojavili izveštaji o oglasima u kojima ljudi koji su dobili vaučere koji glase na 10.000 dinara pokušavaju da ih preprodaju za po tri do pet hiljada.

Tenderom je sada predviđeno da se vaučeri izrade na papiru koji omogućava maksimalnu zaštitu od ovakvih zloupotreba.

Na taj način, kako se navodi, štite se interesi korisnika vaučera, države i pružaoca usluge smeštaja, koji učestvuju u realizaciji sistema turističkih vaučera.

Na vaučerima će između ostalog biti navedena novčana vrednost, serijski broj vaučera – bar kod, i krajnji rok korišćenja vaučera, 20. novembar 2024. godine.

Pored toga, pisaće naziv ugostiteljskog objekta, kao i jedinstveni identifikator prijave (JID prijave iz CIS-a). Zatim na vaučeru će biti odštampani podaci o korisniku vaučera, kao i izjava korisnika vaučera o korišćenju usluge smeštaja.

Procenjena vrednost ove javne nabavke je 2.340.000 dinara bez PDV-a.

Ono što je bilo upitno jeste zašto je Ministarstvo turizma ovom javnom nabavkom poručilo 60.000 vaučera, dok je nedavno u promet pušteno 100.000.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Danas, N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Turistički vaučeri imaće vodeni žig radi sprečavanja moguće zloupotrebe”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.