blank

U novembru 2023. godine u Srbiji izdato 3.357 građevinskih dozvola

Od ukupnog broja dozvola izdatih u novembru, 84,2 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 15,8 odsto na ostale građevine.

blank
Foto: Tolu Olubode on Unsplash

Republički zavod za statistiku saopštio je da je u novembru 2023. godine u Srbiji izdato 3.357 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od 20,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 87,1 odsto dozvola izdato je za stambene, a 12,9 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (64,7 odsto).

Prema dozvolama izdatim u novembru 2023. u Srbiji, prijavljena je izgradnja 3.783 stana, s prosečnom površinom od 74,4 kvadratna metra.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 8,9 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 139 kvadratnih metara, a 89,9 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova i njihova prosečna površina iznosiće 67,2 kvadratna metra.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 40 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Braničevska oblast (19,7), Južnobačka oblast (8,1), Raška oblast (4,7) i Zapadnobačka oblast (tri odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,2 do 2,9 odsto.

Izvor: Beta, N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.