blank

U Srbiji prijavljeno 3.777 novoizgrađenih stanova u avgustu

Broj izdatih građevinskih dozvola u avgustu ove godine iznosio je 2.877, što je rast od 12,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i prijavljena je izgradnja 3.777 stanova, s prosečnom površinom od 76 kvadrata, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

blank
Foto: Tolu Olubode on Unsplash

Od ukupnog broja dozvola izdatih u avgustu 83,5 odsto izdato je za zgrade, a 16,5 odsto na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 84,5 odsto dozvola izdato je za stambene a 15, 5 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (69,3 odsto).

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 10,9 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 147,6 kvadrata, a 87,9 odsto stanova biće građeno u zgradama sa tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 66,6 kvadrata.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 38,7 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Sremska oblast (14 odsto), Južnobačka oblast (7,4 odsto) i Zlatiborska oblast (5,1 odsto), dok je učešća ostalih oblasti 4,9 odsto.

Nova ekonomija je nedavno pisala da je prošle godine u Srbiji izgrađeno 29.659 stanova, odosno 4,5 stana na 1.000 stanovnika, prema podacima Repuličkog zavoda za statistiku (RZS).

Vrednost građevinskih radova izvođača iz Srbije iznosila je prošle godine 614,7 milijardi dinara, odnosno 5,2 milijarde evra.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.