blank

30 godina rada Narodne kuhinje na Svetski dan hrane

Narodna kuhinja Crvenog Krsta juče je obeležila 30 godina rada. Nebrojeni obroci koji su skuvani u ovoj kuhinji pomogli su veliki broj onih koji su socijalno ugroženi ili nemoćni.

blank
Foto: Subotičke.rs

“Narodna kuhinja Crvenog krsta Subotica u kontinuitetu od 1993. godine snabdeva toplim obrocima socijalno ugroženo stanovništvo grada Subotice, uz pomoć Gradske uprave. Za tekuću 2023. godinu izdvojeno je 36 miliona i 700.000 dinara iz budžeta Gradske uprave za ovaj program. 30 godina u kontinuitetu pomažemo socijalno ugroženo stanovništvo. Radimo mi to na mnoge druge načine ali danas je ipak akcenat na programu narodne kuhinje.

Dnevno se u Srbiji putem programa narodne kuhinje hrani više od 32.000 ljudi, u našem gradu 1.200 korisnika svakodnevno preuzima svoje tople obroke na 30 punktova tačnije, 33 mesne zajednice su uključene u funkcionisanje ovog programa. Želeo bih samo da napomenem i da se zahvalim ljudima dobre voljem svim donatorimam svim našim volonterima bez kojih ovaj program ne bi bio moguć. Kada je počela sa funkcionisanjem narodna kuhinja 93. godine, u tim ratnim godinama pripremano je i po 3.000 obroka na dnevnom nivou.

blank
Foto: Subotičke.rs

Naravno da se to menjalo u skladu sa finansijskim mogućnostima koje je dala lokalna samouprava i u skladu sa sa mogućnostima naših donatora. Dugo je taj broj bio oko 600-650, pet godina unazad imamo oko 1.200 korisnika. Negde na godišnjem nivou preko 137.000 toplih obroka distribuiramo za naše najugroženije sugrađane, a kakvi smo brojali 30 godina unazad to bi bili zaista milioni i vekni hleba i toplih obroka pripremljenih – znači jedan veliki rad, veliki trud i uz želju našu da sve naredne godine pokušavamo da pružimo ugroženom stanovništvu što je više moguće kako bi smo tako ispunili našu misiju, olakšali život i svakodnevicu socijalno ugroženima samo iz Subotice”, rekao je Miodrag Varo iz Crvenog krsta Subotica.

Dr Livija Despenić pozdravila je goste, donatore, volontere i koliko je ponosna na njih i na 30 godina rada narodne kuhinje u Crvenom krstu Subotica:

“Odlučili smo da baš na Svetski dan hrane obeležimo ovaj jubilej. Rad narodne kuhinje je zahtevan i nadasve opsežan. Svi ovi ljudi imaju snažan osećaj potrebe da pomažu i pomognu socijalno najugroženijima jer hrana je elementarna životna potreba, odnosno uslov za život i preživljavanje”, rekla je dr Livija Despenić, predsednica Skupštine Crvenog Krsta Subotica.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.