blank

Uprava za veterinu: Pojačana kontrola hrane pred praznike, ne kupovati unapred samleveno meso

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede saopštila je danas da je, pred predstojeće praznike, pojačala kontrolu hrane životinjskog porekla od sirovine do proizvodnje, skladištenja i higijene, a na potrošače apeluje da ne kupuju meso ako je unapred mleveno osim ako je upakovano.

blank
Foto: Cindie Hansen on Unsplash

U svim objektima u maloprodaji (samousluge, prodavnice ; delikatesa, ugostiteljski objekti, ribarnice, pijace) veterinarskom inspektoru se, kako je navedeno, daju na uvid dokumenta kojima se dokazuje poreklo i sledljivost za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla, namenjene prodaji.

Dodaje se da, ukoliko se ne može dokazati sledljivost i poreklo, veterinarski inspektor nalaže neškodljivo uništavanje te hrane.

Uprava za veterinu apeluje na potrošače da hranu kupuju u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane, na pijacama od registrovanih prodavaca, a da pri tome obrate pažnju na higijenu prodavca i provere da li postoji deklaracija na proizvodu.

Ističe se da se ne kupuje unapred samleveno meso, osim ako je upakovano, a za sve uočene nepravilnosti treba se obratiti inspekciji. ;

Uprava za veterinu skreće pažnju na obavezu da se svinjsko meso životinje, zaklane na gazdinstvu, proveri u veterinarskoj stanici ili ambulanti na prisustvo larvi trihinele.

Izvor: Beta, N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.