blank

Vlada osnovala Nacionalni savet za zaštitu potrošača

Vlada Srbije odlučila je da osnuje Nacionalni savet za zaštitu potrošača koji će, kao stručno savetodavno telo, raditi na unapređenju sistema zaštite potrošača. Na sednici je izmenjena i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica koja će važiti do 31. marta 2023. godine.

blank
Foto: Piksabej

Nacionalni savet za zaštitu potrošača predlagaće mere i aktivnosti unapređivanja zaštite potrošača, učestvovaće u izradi Strategije, izveštavanju Vlade o stanju u ovoj oblasti i sprovođenju Akcionor plana, saopštila je Vlada.

Prvi konsultativni Savet za zaštitu potrošača, kako piše na sajtu Vlade, formiran je 2012. godine i pokazao se kao efikasan instrument za razmenu mišljenja relevantnih vladinih institucija, nevladinog sektora i nezavisnih stručnjaka u cilju unapređenja zaštite potrošača.

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje Programa Vlade kojim se razrađuju prioritetni ciljevi, rezultati i rokovi za njihovo dostizanje. Cilj ovog akcionog plana je kvalitetnije upravljanje javnim politikama i unapređenje sistema strateškog upravljanja prioritetnim ciljevima.

Vlada je usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2023. godinu.

Cilj ovog programa je smanjenje migratornih kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima, motivisanje seoskog stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate na selo rešavanjem stambenog pitanja. Očekivani efekat ovog programa je naseljavanje približno 300 seoskih kuća sa okućnicom u ruralnim područjima, a za ove namene obezbeđeno je 500 miliona dinara, saopštila je Vlada.

Na sednici je izmenjena i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica koja će važiti do 31. marta 2023. godine, a doneta je u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.