blank

Novosadska IT kompanija u kojoj je čovek glavni prioritet traži nove kolege

blank

U moru IT kompanija koje u svojim oglasima za posao nude “dinamično radno okruženje” što obično podrazumeva stresni multi i/ili nanomenadžment, rokove “za juče” i rad od jutra do sutra, nađe se povremeno i neka koja je upravo suprotno od toga

Među takvim biserima, najpoželjnijim firmama za zaposlenje, jedna je baš u Novom Sadu. Kompanija čija je glavna briga, pored rezultata rada, zaposleni i njegova dobrobit je “Ximedes”, novosadska kćerka-firma holandske kompanije, koja se bavi razvojem softvera za korporativne klijente, ali takođe razvijaju i sopstvene proizvode koje dizajniraju i prodaju.

Njihovi najveći klijenti su iz sektora finansija i javnog saobraćaja, odnosno banke i transportne organizacije, a kompanija zajedno sa njima rešava poslovne probleme koristeći najnovija tehnička rešenja. Među njihovim klijentima su “Daimler”, “Rabobanka”, “ING bank”, “Miele”, “European Patent Office”…

U “Ximedesu” su okupili IT profesionalce i pružili im odlične uslove rada, a samim tim i mogućnost da klijentima ponude najbolja moguća rešenja i inovacije. Uzajamno poverenje, poštovanje i razumevanje između kompanije i klijenata je temelj na kojem grade svoju reputaciju i nižu uspehe.

“Ximedes” ukupno ima oko 100, dok novosadski deo tima kompanije broji oko 20 zaposlenih, od kojih su većina senior developeri.

Osnovna kultura kompanije – privatni život i porodica zaposlenih su na prvom mestu. Nema multi-level menadžementa. Zaposleni u kompaniji sami ističu da imaju potpunu autonomiju u radu – svako je menadžer svog posla, a timski rad na projektima je ključan za uspehe koje beleže u poslu. Naravno, da bi se postigla takva ravnoteža, poverenje i stabilnost, neophodno je zapošljavanje odgovornog inženjera sa visokim standardima u kojeg firma ima poverenje, što je i glavni razlog zašto proces izbora novih kolega prolazi kroz dve etape i zašto se uglavnom zapošljavaju iskusniji programeri.

To takođe znači da nema potrebe za monitoringom od strane tim, projekt ili nekog drugog menadžera, kao što je to slučaj u mnogim drugim kompanijama. Jednostavno je – svi zaposleni su svesni rokova i ciljeva, i kao tim funkcionišu odlično.

blank

 

Sve to zahteva veliko poverenje u pojedinca, pa je i selekcija novih kolega pomalo neubičajena – važno im je da potencijalnog novog kolegu upoznaju lično i uvere se da će se uklopiti u tim.

Ti neformalni timski sastanci trenutno se zbog situacije sa pandemijom odvijaju online, ali to nije striktno pravilo. Najmanje se priča o samom poslu, a najviše se radi na upoznavanju i međusobnoj proceni kako će se uklopiti kao tim.

Tek nakon toga, potencijalni kolega se poziva na “tehnički” razgovor za posao.

Ovakav način selekcije je apsolutno razumljiv, imajući u vidu da se u “Ximedesu” potpuno oslanjaju na autonomiju u radu i ličnu odgovornost.

Zato su i benefiti koje zaposleni imaju veliki, a tu se ne misli samo na platu:

Radno vreme traje 7 sati, a ugovorom je moguće definisati i manji broj radnih dana i sati u nedelji. Shodno radnim satima se obračunava i plata.

U “Ximedesu” u Novom Sadu imaju fleksibilno radno vreme, kao i mogućnost rada od kuće, a sve sa ciljem da zaposleni imaju što više slobodnog vremena.

 

blank

 

Za edukaciju izdvajaju prilično veliki budžet za svakog zaposlenog godišnje, bez obaveze korišćenja edukativnih treninga i seminara. Postoji i opcija preseljenja u Holandiju, uz podršku kompanije.

U kompaniji “Ximedes” iznad svega je važna zdrava ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Kako ističu, aktivno pokušavaju da spreče prekovremeni rad, a njihovi zaposleni su zastupljeni u sindikatu izabranom od strane zaposlenih, koji se sastaje sa upravom Ximedesa mesečno, kako bi razgovarali o bilo kom pitanju koje utiče na zaposlene.

Na bolovanje se odlazi bez papirologije, dovoljno je da se onaj ko se ne oseća dobro javi kolegama u kancelariji.

Sve je okrenuto ka porodici. Na zajedničku večeru, uglavnom pred novu godinu, pozvane su porodice ili partneri zaposlenih. Razumevanje za porodične obaveze je u ovoj kompaniji na veoma visokom nivou. S obzirom da je sedište u centru grada, kompanija je zaposlenim obezbedila zlatne parking kartice kako ne bi imali problem sa parkiranjem.

U nastojanju da proverimo koliko zaposleni zaista vrednuju “Ximedes” kao poslodavca posetili smo i sajt na kome se mogu naći anonimni komentari zaposlenih u svakoj kompaniji, a ovo su komentari koje smo pronašli o “Ximedesu” i radu u ovoj kompaniji:

“Odnos prema zaposlenima i odnos sa kolegama je zaista odlican, i mislim da je to veoma bitno za dobar kolektiv i prijatnu atmosferu na poslu. Uslovi rada, plata, broj slobodnih dana i fleksibilnost, za svaku pohvalu. “Ximedes” nudi podrsku zaposlenima, kako poslovne tako i privatne prirode, ukoliko je to potrebno. Mogućnost rada na različitim projektima, nove tehnologije, napredovanje u poslu i znanju. Takodje, u Ximedes-u imamo mogucnost poseta raznim IT konferencijama, u zemlji i inostranstvu.”

blank

 

“Uslovi rada, odnos prema zaposlenima, plata, gomila slobodnih dana, nema prekovremenog rada…”

blank

“Ximedes” je jedina IT kompanija koja posluje u Novom Sadu a koja je članica “Global Compact” misije Ujedinjenih nacija. “UN Global Compact” je volonterska inicijativa koja okuplja kompanije širom sveta, a koje usvajaju i primenjuju održivo i socijalno-odgovorno poslovanje.

U novosadskom “Ximedes” timu uvek ima mesta za iskusne Java developere.

Ukoliko želite da i vi budete deo tima i radite sa zadovoljstvom u ovoj odličnoj, uspešnoj ekipi i zaista zdravom okruženju, možete kontaktirati HR službu serbia@ximedes.com i hr@ximedes.com.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.