blank

Put plastičnog čepa do dečjeg osmeha

blank

Humanitarno-ekološka akcija „Čepom do osmeha” bavi se sakupljanjem plastičnih čepova, a radi pomoći i pružanja podrške deci sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom. Sakupljeni čepovi bivaju odvezeni u reciklažne centre, a ostvarenim novčanim sredstvima kupuju se različita namenska pomagala. Do sada je sakupljeno više od pet stotina tona plastičnih čepova i obezbeđeno pedeset i pet pomagala za decu širom Srbije

Plastični čep bio je samo simbol koji je skrenuo pažnju na važnost svih segmenata zaštite životne sredine, dok je prioritet od samog pokretanja akcije bila humana misija – pomoć deci sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom, kroz kupovinu namenskih pomagala, odabranih tako da poboljšavaju kvalitet svakodnevnog života i obrazovanja deci kojoj je to prekopotrebno.

Iako svako naredno uručenje pomagala izaziva i stvara autentičnu emociju i uspomenu, među brojnom sjajnom decom koja su neophodna pomagala dobila zahvaljujući svim građanima Srbije koji nesebično učestvuju u akciji „Čepom do osmeha“, izdvojili bismo priče Dragana Krge, Nemanje Keljačkog i Tamare Miković.

blank

Dragan Krga je dečak iz Sombora, koji je rođen sa oduzetošću donjih ekstemiteta. Iz tog razloga, deda ga je svakodnevno vozio na paktregeru bicikla, kako u školu, tako i kad je trebalo da provodi vreme sa svojim vršnjacima. Kada je Dragan, uz pomoć humanitarno-ekološke akcije „Čepom do osmeha“ dobio električni tricikl, njegov život se promenio iz korena, jer do tog dana nije bio u mogućnosti da bude samostalan, već je sve radio uz pomoć svog dede. Danas on sam odlazi do prodavnice, do centra grada, viđa svoje prijatelje i nesmetano obavlja sve aktivnosti. Njegova životna priča je dokaz kako naizgled malim humanim delima nekome možemo da ulepšamo i olakšamo život.

blank

Nemanja Keljački iz Bačkog Petrovog Sela je slepi dečak, koji je zahvaljujući udruženju „Čepom do osmeha“ dobio specijalizovani računar za slepe i slabovide osobe, koji koristi Brajevu azbuku i transformiše tekst u glas, a koji za njega predstavlja prozor u svet novih i neistraženih informacija. Uz pomoć ovog računara, može da čita, da se igra i nesmetano prati školski plan i program. Nakon uručenja pomagala, njegova učiteljica je slala video-snimke na kojima se vidi kako piše diktat i uči na časovima, uz potvrdu o značajnom napretku i socijalnom razvoju i integraciji.

blank

Tamara Miković, devojčica je iz Vrnjačke banje, koja je zbog prirode svoje retke, genetske i progresivne bolesti često boravila u zdravstvenim ustanovama, kako bi primila terapiju kiseonikom. Nakon što je Tamari kroz akciju „Čepom do osmeha“ uručen koncentrator kiseonika, više nije bilo potrebe za odlaskom u bolnicu, što je značajno doprinelo poboljšanju njenog zdravstvenog stanja i kvaliteta života. Tamara je danas učenica srednje škole informacionih tehnologija, koja planira da nastavi da radi ono što voli, kao i da se u toj oblasti usavršava, bez prepreka i barijera, a sve to zahvaljujući snazi jednog plastičnog čepa.

U akciji „Čepom do osmeha“ učestvuje više od dve hiljade aktivnih volontera i dvadeset i pet angažovanih koordinatora u svim većim gradovima zemlje. Koordinatori za grad Suboticu su Marijana Vidović, njen suprug Goran i sinovi Miloš i Luka.

Za sve informacije u vezi sa akcijom „Čepom do osmeha“, građani mogu da pozovu centralu – 069/31-13-100 i 069/31-13-107 ili da pošalju imejl na adresu: cepomdoosmeha@gmail.com, ali i da se obrate posredstvom društvenih mreža „Fejsbuk” i „Instagram” ili putem veb-sajta: cepomdoosmeha.org.rs.

Spisak mesta na kojima Subotičani mogu da ostave sakupljene čepove:

Naselje Prozivka

– Mesna zajednica Bajnat
– Dm drogerie markt
– Stambena zajednica Braće Radić 156
– Restoran „Babys“

Naselje Ker

– Benzinska pumpa „Euro-petrol” u Ulici Otmara Majera
– Restoran „Dvor“

Teslino naselje

– Restoran „Rene“
– Zdrava hrana „Taki plus“
– Samousluga „Crni Džo“

Naselje Aleksandrovo

– Apoteka Ogranak 16

Centar grada

– Apoteka „Higija Su“
– Zdrava hrana „Sunčev cvet“
– Dm drogerie markt na Korzou
– Apoteka Ogranak 2, kod Sinagoge
– Zdrava hrana „Bioteka“, kod Mlečne pijace, u dvorištu
– Knjižara „ForA4“ u Arsenija Čarnojevića
– Glavna autobuska stanica, čekaonica
– Ambulanta kod Železničke stanice
– Dispanzer (dečije, školsko, zubno odeljenje i odeljenje ginekologije)
– Apoteka Ogranak 17, Matije Gupca

Novo selo

– Cvećara „Buket i paket”
– Samousluga „TIM market“

Mali Bajmok

– Samousluga „IT Dora“
– „Dm drogerie markt“ u Stop šopu

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.