blank

Akcija “Čepom do osmeha” u Subotici

blank

Akcija „Čepom do osmeha“ pokrenuta je u decembru 2012. godine, kada je samo nekolicina ljudi podržala ovaj poduhvat i razumela ozbiljnost koju podrazumeva, dok je danas to najmasovnija akcija u Srbiji, koja okuplja preko 2000 aktivnih volontera i 25 koordinatora u gradovima širom Srbije.

Suština akcije je podrška pojedincima, tačnije deci sa invaliditetom, kao i njihovim porodicama, kako bi im se omogućilo lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu i obrazovanju. Konkretno, sakupljeni čepovi bivaju odveženi u reciklažne centre, a prikupljena novčana sredstva koriste se za kupovinu pomagala deci, pa tako akcija osim što ima humanitarni karakter, podupire ekološko osvešćivanje društva i unapređivanje sistema odvajanja čvrstog otpada u Srbiji.

blank

Do sada je prikupljeno više od 500 tona plastičnih čepova i obezbeđeno pedeset i pet pomagala za decu širom Srbije. Prikupljena sredstva usmerena su na kupovinu elektromotornih invalidskih kolica, terapeutskih tricikala, električnih tricikala, aspiratora na struju, električnog koncentratora kiseonika, prenosivih laptopova za slepe osobe, koji koriste Brajevu azbuku, kao i mnoga druga. Pomagala se biraju tako da prevashodno odgovaraju potrebama svakog deteta ponaosob i da promene njihov život na bolje.

Osim navedenih aktivnosti, udruženje ”Čepom do osmeha”, održava i do 100 edukativnih radionica godišnje za decu predškolskog i školskog uzrasta na temu zaštite životne sredine, reciklaže i sortiranja otpada. Tom prilikom ostvarena je komunikacija sa preko 60.000 mališana, što daje ogromnu energiju, ali i nameće određenu odgovornost.

blank

Humanitarnoekološka organizacija „Čepom do osmeha“ prepoznata je od gradova, lokalnih zajednica, državnih institucija, kompanija, privatnog sektora, do svakog veoma značajnog pojedinca, kao veoma pouzdana, sa kvalitetnim i transparentnim načinom rada. Organizacija je prisutna i na brojnim manifestacijama, poput Sajma ekologije u Novom Sadu, Sajma ekologije u Beogradu, preko Sportskih igara mladih, festivala Exit, itd, kako bi se dobar glas čuo još dalje i što više.

Udruženje „Čepom do osmeha“ dobitnik je Nacionalne nagrade za volontiranje, u kategoriji “Najbolja dugoročna akcija” na osnovu svog rada koji prepoznaju poštovane i priznate organizacije USAID, Forum za odgovorno poslovanje, Smart kolektiva, Fondacije Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, “Catalyst”-a, Srpskog filantropskog foruma i Privedne komore Srbije.

blank

Godine 2020. organizacija je primila nagradu “Pokretači promena” u kategoriji “Prvi glas građana”, koju dodeljuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID).

Sledeće pomagalo, 56. po redu, biće uručeno Mateji Guran, dvanaestogodišnjem dečaku iz Pančeva. Mateja je slepi dečak, kojem će biti uručena specijalna tastatura koja koristi Brajevu azbuku, a za koju je potrebno sakupiti još 15 tona plastičnih čepova.

Kao što je napisano, organizacija broji 25 angažovanih koordinatora, a koordinatori za grad Suboticu su Marijana Vidović, zajedno sa svojim suprugom Goranom i sinovima Milošem i Lukom.

blank

Za sve informacije u vezi sa akcijom „Čepom do osmeha“, građani se mogu obratiti na telefonske brojeve centrale: 069 31-13-100 i 069 31-13-107, pisati nam na imejl: [email protected], posredstvom društvenih mreža (“Fejsbuk” i “Instagram”) ili posetom sajta: www.cepomdoosmeha.org.rs.

Lokacije na kojima Subotičani mogu da ostave sakupljene čepove:

Naselje Prozivka

– Mesna zajednica Bajnat

– DM drogerie markt

– Stambena zajednica Braće Radić 156.

– Restoran „Babys“

Naselje Ker

– Benzinska pumpa “Euro Petrol”, Otmara Majera

– Restoran „Dvor“

Teslino naselje

– Restoran „Rene“

– Zdrava hrana „Taki plus“

– Samoposluga „Crni Džo“

Aleksandrovo

– Apoteka “Ogranak 16”

Centar grada

– Apoteka „Higija Su“

– Zdrava hrana „Sunčev cvet“

– DM drogerie markt na Korzu

– Apoteka “Ogranak 2”, kod Sinagoge

– Zdrava hrana „Bioteka“, kod Mlečne pijace u dvorištu

– Knjižara “ForA4“ u Arsenija Čarnojevića

– Glavna autobuska stanica, čekaonica

– Ambulanta kod Željezničke stanice

– Dispanzer (dečije,školsko,zubno, odeljenje, odeljenje ginekologije)

– Apoteka “Ogranak 17”, Matije Gupca.

Novo selo

– Buket i Paket

– Samoposluga „TIM market“

Mali Bajmok

– Samoposluga „IT Dora“

– DM drogerie markt u “Stop shop”-u

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.