blank

Plastična kesa – zagađivač ili ne?

blank

Humanitarno ekološka akcija „Čepom do osmeha” bavi se sakupljanjem plastičnih čepova, a radi pomoći i pružanja podrške deci sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom. Sakupljeni čepovi bivaju odveženi u reciklažne centre, a ostvarenim novčanim sredstvima kupuju se različita namenska pomagala. Do sada je sakupljeno preko pet stotina tona plastičnih čepova i obezbeđeno pedeset i pet pomagala za decu širom Srbije

Plastični čep bio je samo jedan simbol. Simbol koji je ukazao na važnost svih segmenata zaštite životne sredine, a kroz humanitarni doprinos i negovanje osećaja solidarnosti, empatije i tolerancije. Udruženje „Čepom do osmeha“ se odnedavno bavi i sakupljanjem PET-ambalaže, limenki, biootpada, papira, kartona, stakla i plastičnih kesa – za sada samo na teritoriji Novog Sada, a uskoro i u ostalim gradovima Srbije.

Od angažovanih volontera i pojedinaca, koji posvećuju pažnju primarnoj separaciji otpada i žele da podstaknu razvoj ekološke svesti u svom okruženju, često dobijamo pitanja da li je i koliki plastična kesa zagađivač, kao i kakav je njen uticaj na životnu sredinu, stoga je cilj ovog članka, da pruži osnovne informacije na ovu temu, kako bi se prevazišle dosadašnje predrasude i stekla nova znanja.

blank

Kada je o plastičnim kesama reč, mislimo da se problem u vezi sa njima, a koji se tiče životne sredine, ne predstavlja i ne objašnjava na pravi način.

Plastične kese štetne su onog trenutka kada postanu otpad. Šta to zapravo znači? Kada poredimo proces proizvodnje plastičnih i papirnih kesa, na primer, dolazimo do jasnog zaključka da je za proizvodnju papirne kese potrebno daleko više resursa i energije, što intenzivira negativan uticaj na životnu sredinu.

Problem upotrebe plastičnih kesa rastao je sa povećanjem brojnosti i potreba ljudske populacije i načinio značajnu štetu zbog neadekvatne, odnosno kratkotrajne upotrebe. Treba uzeti u obzir i njihov robustan izgled i to da svojim prisustvom ozbiljno ugrožavaju opstanak flore i faune različitih područja.

Dakle, fokus je više na prekomernoj upotrebi nego štetnosti zbog hemijskog sastava i postupka proizvodnje.

Svakako da bi najbolje bilo da plastične kese tregerice kupujemo što manje, odnosno da ih upotrebimo najmanje 40-50 puta nakon kupovine, jer time smanjujemo efekat njihove štetnosti i zagađenja.

blank

Strane kompanije, poput kompanije „Ikea”, u svom opusu proizvoda nude plastične cegere koji imaju višekratnu upotrebu i mogu se koristiti za različite namene.

Takođe, korisno je spomenuti i da kompanije poput „Dm drogerie markt” ili domaće kompanije „Univerexport”, kroz različite kampanje i aktivnosti zagovaraju korišćenje platnenih cegera, koji mogu da posluže kao dugotrajno rešenje i imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu, čiju zaštitu bi okarakterisali kao esencijalnu i nasušnu.

U udruženju „Čepom do osmeha“ u Novom Sadu odvajaju se i plastične kese koje se prosleđuju na reciklažu, gde takođe edukuju građane o pravilnoj upotrebi plastičnih kesa u okviru akcije „Eko-karavana”.

U akciji „Čepom do osmeha“ učestvuje preko dve hiljade aktivnih volontera i dvadeset i pet angažovanih koordinatora u svim većim gradovima zemlje. Koordinatori za grad Suboticu su Marijana Vidović, njen suprug Goran i sinovi Miloš i Luka Vidović.

blank

Za sve informacije u vezi sa akcijom „Čepom do osmeha“, građani se mogu obratiti na brojeve centrale – 069/31-13-100 i 069/31-13-107, imejlom na: [email protected], posredstvom društvenih mreža „Fejsbuk“ i „Instagram“, ili putem internet-stranice cepomdoosmeha.org.rs.

Spisak mesta na kojima Subotičani mogu da ostave sakupljene čepove:

Naselje Prozivka

– Mesna zajednica Bajnat
– Dm drogerie markt
– Stambena zajednica Braće Radić 156
– Restoran „Babys“

Naselje Ker

– Benzinska pumpa „Euro-Petrol“ u Ulici Otmara Majera
– Restoran „Dvor“

Teslino naselje

– Restoran „Rene“
– Zdrava hrana „Taki plus“
– Samousluga „Crni Džo“

Naselje Aleksandrovo

– Apoteka Ogranak 16

Centar grada

– Apoteka „Higija Su“
– Zdrava hrana „Sunčev cvet“
– Dm drogerie markt na Korzou
– Apoteka Ogranak 2, kod Sinagoge
– Zdrava hrana „Bioteka“, kod Mlečne pijace, u dvorištu
– Knjižara „ForA4“ u Arsenija Čarnojevića
– Glavna autobuska stanica, čekaonica
– Ambulanta kod Željezničke stanice
– Dispanzer (dečije, školsko, zubno odeljenje i odeljenje ginekologije)
– Apoteka Ogranak 17, Matije Gupca

Novo selo
– Buket i Paket
– Samousluga „TIM market“
Mali Bajmok
– Samousluga „IT Dora“
– Dm drogerie markt u Stop shop-u

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.