blank

Projekat „Eko-karavan” Humanitarno-ekološke akcije „Čepom do osmeha”

blank

Humanitarno-ekološka akcija „Čepom do osmeha” bavi se sakupljanjem plastičnih čepova, kako bi pomogla i pružila podršku deci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom. Sakupljene čepove odvoze u reciklažne centre, a ostvarenim novčanim sredstvima kupuju različita namenska pomagala. Do sada je sakupljeno preko 500 tona plastičnih čepova i obezbeđeno 55 pomagala za decu širom Srbije

Plastični čep je samo jedan simbol. Simbol koji označava brigu o zaštiti životne sredine, negovanje volonterskog duha, humanost, solidarnost, empatiju i simbol kojim se podstiče edukacija o separaciji otpada i reciklaži. Sa odvajanjem plastičnog čepa u domaćinstvu, zapravo smo postavili osnove i usadili naviku za vršenjem primarne selekcije otpada.

blank

Primarna selekcija predstavlja prvu fazu u procesu odvajanja otpada, odnosno predstavlja odvajanje otpada na mestu nastanka na suvi i mokri otpad, u domaćinstvima. Suvi otpad čine sve vrste plastičnih proizvoda (PET-ambalaža, folije, kese, džakovi), papir, karton, tetrapak ambalaža, metal (limenke od aluminijuma i gvožđa, različiti metalni delovi), tekstil, obuća i stiropor. Mokri otpad čine ostaci od hrane, voća, povrća, trava, cveće, zemlja, lišće, pepeo i fiziološki otpad (pelene i higijenski ulošci).

Druga faza, ili sekundarna selekcija, obuhvata transport suvog otpada od mesta nastanka do centra za završnu selekciju.

Završna selekcija, koja čini treću fazu, obuhvata završnu selekciju suvog otpada i obavlja se u centru za selekciju. Selekcija se vrši prema prirodi materijala i načinu reciklaže na traci za selekciju, gde se otpad razvrstava na onaj koji se može ponovo preraditi i na neupotrebljiv.

blank

Udruženje „Čepom do osmeha” osmislilo je i pokrenulo projekat pod nazivom Eko-karavan, koji za cilj ima obilazak svih delova grada Novog Sada i edukaciju stanovništva na temu primarne selekcije, odnosno razvrstavanja otpada, počevši od domaćinstva. Kroz komunikaciju sa sugrađanima analiziraju koliko i da li vrše primarnu selekciju otpada u svojim domovima, šta bi ih dodatno podstaklo na to, da li prilikom nabavke proizvoda razmišljaju o tome da li je ambalaža koju kupuju reciklabilna, kao i mnoge druge. Dostupne su im i raznobojne kante, u koje mogu da odlože svoj otpad: pet-ambalaža – žuta kanta, limenke/metal – crvena kanta, papir – plava kanta, bio-otpad – braon kanta, staklo – zelena kanta i kanta za odlaganje plastičnih čepova. Kako boje kanti za odlaganje otpada nisu uniformne, već je raspodela nastala kao predlog tima udruženja, građani su pozvani da iskažu svoje mišljenje i prenesu iskustva i primere dobre prakse.

Organizacija temeljno radi na izradi Inicijative za unapređenje Programa zaštite životne sredine, tokom čije će implementacije slične akcije biti sprovođene ne samo u Novom Sadu već i u Subotici, u svim gradovima i opštinama na teritoriji Vojvodine, a kasnije i u celoj Srbiji.

blank

U akciji „Čepom do osmeha“ učestvuje preko 2.000 aktivnih volontera i 25 angažovanih koordinatora u svim većim gradovima zemlje. Koordinatori za grad Suboticu su Marijana Vidović, njen suprug Goran, te sinovi Miloš i Luka Vidović.

Za sve informacije u vezi sa akcijom „Čepom do osmeha“, građani mogu da pozovu centralu – 069/31-13-100 i 069/31-13-107 ili da pošalju imejl na adresu: [email protected], ali i da se obrate posredstvom društvenih mreža „Fejsbuk” i „Instagram” ili putem veb-sajta: cepomdoosmeha.org.rs.

Spisak mesta na kojima Subogičani mogu da ostave sakupljene čepove:

Naselje Prozivka

– Mesna zajednica Bajnat
– Dm drogerie markt
– Stambena zajednica Braće Radić 156
– Restoran „Babys“

Naselje Ker

– Benzinska pumpa „Euro-petrol” u Ulici Otmara Majera
– Restoran „Dvor“

Teslino naselje

– Restoran „Rene“
– Zdrava hrana „Taki plus“
– Samousluga „Crni Džo“

Naselje Aleksandrovo

– Apoteka Ogranak 16

Centar grada

– Apoteka „Higija Su“
– Zdrava hrana „Sunčev cvet“
– Dm drogerie markt na Korzou
– Apoteka Ogranak 2, kod Sinagoge
– Zdrava hrana „Bioteka“, kod Mlečne pijace, u dvorištu
– Knjižara „ForA4“ u Arsenija Čarnojevića
– Glavna autobuska stanica, čekaonica
– Ambulanta kod Železničke stanice
– Dispanzer (dečije, školsko, zubno odeljenje i odeljenje ginekologije)
– Apoteka Ogranak 17, Matije Gupca

Novo selo

– Cvećara „Buket i paket”
– Samousluga „TIM market“

Mali Bajmok

– Samousluga „IT Dora“
– “Dm drogerie markt” u Stop šopu

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.