blank

Obeležen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

blank

U Osnovnoj školi „Jovan Mikić” juče je obeležen Dan ružičastih majica, posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja. Kako je navela Neda Lukić, školski psiholog, Osnovna škola „Jovan Mikić” ovaj dan obeležava od 2019. godine. Navela je da je dosadašnja praksa bila takva da učenici osmisle originalne tačke koje bi zatim izvodili na školskoj priredbi, te da su se škole sa teritorije grada rado odazivale na ovaj konkurs.

blank

– Zbog pandemije virusa korona, škola je ove godine raspisala konkurs „Školu u ružičastom volim, bez nasilja molim!”, na kom su učestvovali učenici od prvog do osmog razreda iz Sombora, Lovćenca, Bačkog Monoštora, Gakova, Lalića, Crvenke, Novog Žednika, Tavankuta i Subotice – saopštila je Neda Lukić.

Direktorka škole Marija Milodanović navela je da se ovaj dan obeležava u celom svetu nakon što je u jednom mestu u Kanadi učenik srednje škole, želeći da svojoj majci oboleloj od karcinoma dojke pruži podršku, došao u roze majici u školu.

– Njegovi vršnjaci su ga zadirkivali i ismevali zbog toga, ali su ubrzo shvatili da su pogrešili. Sutradan su sva deca obukla ružičaste majice i uputila izvinjenje svom drugaru. Od tada se ovaj dan obeležava kao Dan ružičastih majica, posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja – poručila je direktorka škole.

blank
rbt

Ona je dodala da je ovogodišnji konkurs raspisan za ceo Severnobački okrug i da su veoma zadovoljni što su učestvovali i učenici škola iz drugih gradova. Zahvalila se članu Gradskog veća zaduženom za obrazovanje Milošu Nikoliću i prosvetnoj savetnici Jadranki Kojić, koji su uručili nagrade učenicima.

Dodeljene su po tri nagrade za literarne i likovne radove, specijalne pohvalnice, ali i nagrada za najbolji film, koju su osvojili učenici viših razreda Osnovne škole „Matija Gubec” iz Tavankuta.

blank

Prve tri nagrade za literarne radove dobili su Dragana Drčić iz Novog Žednika, Jovan Karafilov iz Gakova i Marijana Vučković iz Lovćenca. Najbolje likovne radove načinili su Sanja Bjelajac iz Sombora, Sintia Čaki i Emeše Uranji iz Subotice, te Maja Marčinković iz Sombora.

Specijalne pohvalnice dobili su Danijel Plavšić iz Sombora, Milica Jovanović i Hana Rac iz Subotice, te više odeljenja četvrtog razreda Osnovne škole „Jovan Mikić” za foto-priče.

Tokom priredbe je prikazan nagrađeni film, a učenici Osnovne škole „Jovan Mikić” izrecitovali su pesme nagrađenih autora.

YouTube video

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Večeras bitka za finale

Košarkaše Spartak Office Shoes-a večeras od 19 časova u Hali sportova očekuje revanš meč polufinala plej-ofa protiv ekipe MZT Skopje Aerodrom. Subotičani su slavili u

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.