blank

“Duh je naša domovina”- dvojezična predstava u Dečjem pozorištu

U organizaciji Udruženja Crnogoraca Subotice, u četvrtak, 22. februara sa početkom u 19 i 30 časova, na sceni Dečijeg pozorišta održaće se dvojezična predstava “Duh je naša domovina” po motivima života Danila Kiša. Igraju Alisa Lacko i Tibor Kakonji, u režiji Marije Barna Lipkovski.

blank
Foto: Udruženje Crnogoraca Subotica

Jedinstvena predstava koja se izvodi na dva jezika istovremeno i rezumljiva je i srpskoj i mađarskoj publici. „Predstava ‘Duh je naša domovina’ je priča o Danilu Kišu. Njegovo rano detinjstvo, polemičan i trnovit put ka književnom uspehu, kao i bolest i preuranjena smrt, predstavljeni su rečima i situacijama iz njegovih književnih dela, intervjua i pisama. Jer, piščeva je sudbina, kako kaže sam Kiš, u njegovim knjigama. Ovo je predstava o Čoveku koji oseća podjednaku odgovornost prema pisanju i življenju istine; Čoveku koji je svestan lirske moći i političke nemoći književnosti. Priča ispričana u neodvojivoj isprepletanosti dokumenata i sna, po uzoru na delo Danila Kiša“, reči su kojima je režiserka najavila svoju predstavu.

Njena izvrsna rediteljska rešenja prate lumci Alisa Lacko, glumica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Tibor Kakonji, glumac Kamernog pozorišta Udvari u Budimpešti, inače novosadski student. Njihove zanimljive dijaloge dopunjava legendarni harmonikaš David Iengibarian.

Marja Barna – Lipovski je pozorišni reditelj. Pored umetničke produkcije, bavi se i radom sa mladima i teorijom pozorišta i izvođaštva.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.