blank

NARODNO POZORIŠTE U utorak premijera predstave “Mesec iznad Bafala”

blank

Na sceni “Jadran”, u utorak, 20. oktobra, sa početkom u 19 časova i 30 minuta, na repertoaru je premijera predstave “Mesec iznad Bafala” Kena Ludviga, u režiji Darijana Mihajlovića.

Pripremajući ovaj komad, Mihajlović je zapisao:

“Vodvilj kao forma je za neke pisce, kako je govorio Jovan Hristić, dramski pisac i čuveni teoretičar drame – za nekog izazov, a za nekog izgovor. On je, naime, to govorio za pisce u doba klasicizma i Korneja koji je stroga klasicistička pravila upravo koristio kao izazov da napiše svoja najbolja dela, dok su drugi pisci koristili pravila kao izgovor da su napisali dobre drame.
To se apsolutno može primeniti i na vodvilj.
Nasleđe Labiša i Fejdoa, rodonačelnika ovog žanra, upravo je sadržano u ovom komadu Kena Ludviga. Tako dobro skrojeni komad i dalje je izazov za reditelje, jer je komedija žanr za koji je najteže pisati kritiku. Kada je smešna, postigla je svoj cilj i onda nema prostora za učitavanja značenja. Postići taj most između publike i glumaca, nije mali zadatak. U ovom komadu je prisutno sve ono što jedan fenomenalan vodvilj treba da ima… vrata, viski umesto šampanjca, ljubavnik u ormaru, razgovor gluvih, ponavljanja, bračne peripetije, obrte u toku samo jedne scene i srećan kraj za aktere.
Anri Bergson, čuveni francuski filozof u svojim traktatima “O smešnom”… analizira upravo vodvilj kao primer koliko žudimo za apsurdnim. Shvatanje apsurda i smeh koji proizlazi iz njega – to je pogled na svet oko nas.
Moj svetonazor je takođe zasnovan na apsurdnosti sveta oko nas i kada mi se pruži prilika da to prikažem pozorišnoj publici, ostaje samo zahvalnost subotičkom teatru na tome.”

U predstavi igraju: Ljubiša Ristović kao Džordž, Sanja Moravčić kao Šarlot, Ksenija Mitrović kao Rozalind, Vesna Kljajić Ristović kao Etel, Srđan Sekulić kao Hauard, Igor Greksa kao Pol, Bojana Milanović Ajlin i Vladimir Grbić kao Ričard.

Redakcija portala Subotičke.rs prisustvovala je u petak generalnoj probi ove predstave.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.