blank

Subotica dobija vetroelektranu, proizvodnja struje biće dovoljna za 200.000 domaćinstava

blank

Ono što će ostati kao trajna dobrobit za Suboticu jeste mreža od preko sto kilometara atarskih puteva koja treba da pokrije dopremanje opreme do tih 113 stubnih mesta, odnosno 113 vetrogeneratora, tvrdi Predrag Radivojević

Na sednici Skupštine grada Subotice doneta je Odluka o donošenju Plana detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane Maestrale ring, prenosi B92.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica Predrag Radivojević rekao je da se radi o prostoru od 6.700 hektara, da će snaga vetroelektrane biti 600 megavata i da će proizvoditi više od hiljadu gigavat časova struje godišnje, što je dovoljno za više od 200.000 domaćinstava.

“Ono što će ostati kao trajna dobrobit za Suboticu jeste mreža od preko sto kilometara atarskih puteva koja treba da pokrije dopremanje opreme do tih 113 stubnih mesta, odnosno 113 vetrogeneratora. Plan detaljne regulacije je samo prvi korak, dakle to je preduslov za izradu projekata, a investitor će dalje, u saradnji sa resornim ministarstvom i pokrajinskim institucijama, nastaviti da razvija ovaj projekat do izgradnje. Kada započne izgradnja negde između 300 i 400 ljudi, većinom iz lokala, biće zaposleno na izgradnji ovog vetroparka”, istakao je Radivojević.

Inače, u periodu januar – septembar 2020. godine budžet Grada Subotice je raspolagao sa sredstvima od 4.723.845.421,54 dinara, što iznosi 52,73 odsto planiranog godišnjeg obima.

Upoređujući sa istim prihodima i primanjima u odnosu na isti period prethodne godine, raspolagano je sa 3,93 odsto manje sredstava. Planirani prihodi povećani za 628,3 miliona dinara u odnosu na Odluku o budžetu grada za 2020. godinu, koju je usvojila Skupština rešenjima o korišćenju transfernih i donacijskih sredstava. Prihodi od donacija ostvareni su u protivvrednosti od 115.440.202,22 dinara, što je 97,93 odsto od planiranog godišnjeg obima. Primanja budžeta ostvarena su u visini od 526.306.454,49 dinara, od toga 350.000.000 dinara čini neplanirana pozajmica iz sredstava Konsolidovanog računa trezora.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je istakao da je učešće u budžetu od poreza i doprinosa 40 odsto.

“Jasno je šta znače uplate poreza i doprinosa na plate za budžet ovog grada. Odložena je uplata na četiri meseca, a to je jedna od mera da bi se ublažili nepovoljni uslovi i okolnosti kao posledica pandemije koronavirusa na privredu”, rekao je Bakić.

Podvukao je da je zaduženje kod trezora bilo neminovno i da nije posledica ničije greške ili nepravilnog vođenja grada.

“U pitanju je bilo 230 miliona dinara za uplatu izvođačima. Morao je da se ispoštuje zakonski rok, s obzirom na to da ta transferna sredstva nisu preneta sa nivoa republike, jer je država u cilju zaštite života i zdravlja građana Srbije sva sredstva preusmerila na nabavku medicinske opreme i zaštitnih sredstava i da bi ublažila i neke druge nepovoljne okolnosti po privredu. Sto miliona dinara je rata glavnice koju je JKP ’Vodovod i kanalizacija’ moralo da isplati Evropskoj banci za obnovu i razvoj i to su tih 350 miliona gde je grad morao interventno da deluje. Zato smo se obratili državi da nam pomogne u vraćanju tog duga koji mora da se izmiri do kraja ove godine. U normalnim uslovima, inače, priliv u budžet grada je oko 450 miliona, u ovim okolnostima korone virusa priliv je negde oko 300 miliona dinara. To je na jednom kvartalu 450 miliona dinara manje i to su ozbiljna sredstva”, naglasio je gradonačelnik Bakić.

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 18 do 30 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike, zbog zadržavanja nestabilnog vremena,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.