blank

Agencija za energetiku objavila vodič kako da štedite struju

Republička Agencija za energetiku (AERS) objavila je detaljan vodič za racionalno korišćenje i uštedu energije.

blank
Foto: Pixabay

Publikacija “Zašto i kako da trošimo manje energije u našim kućama?” sa nizom preporuka i saveta dostupna je na internet stranici AERS-a, prenosi 021.rs.

AERS apeluje na promenu navika koja ne košta ništa i načina potrošnje, odnosno korišćenje modernijih tehnologija.

Savetuje da prilikom se prilikom nabavke uređaja vodi računa da veličina odgovara broju članova domaćinstva, učestalosti korišćenja i klasi energetske efikasnosti.

Navode da uređaji A klase troše i do 45 procenta manje struje nego stari.

Kako dve trećine energije domaćinstva potroše za grejanje, AERS navodi da dobro izolovana kuća sa kvalitetnim prozorima troši i do šest puta manje energije.

Dodaju kako nove peći za grejanje iskoriste i do 90 odsto goriva, dok stare koriste oko 50 odsto.

Preporučuju ugradnju termostatskih ventila na radijatorima, sobnog termostata i regulacijom na kotlu čime se može smanjiti potrošnja i do petine.

Savetuje se i postavljanje izolacionih traka na stolariju i nezaklanjanje radijatora nameštajem.

Napominju da svaki stepen manje temperature u stanu znači uštedu šest odsto energije.

Preporučuju nabavku bojlera odgovarajuće veličine i njegovo postavljanje što bliže mestu potrošnje. Bojler radi uštede treba držati podešen na temperaturu između 50 i 60 stepeni, a uključivati noću u vreme četiri puta jeftinije električne energije.

Osim kuvanja u posudama koje odgovaraju veličini ringle, preporučuje se korišćenje poklopaca, i isključivanje ringle pet minuta pre kraja kuvanja, a rerne 10 minuta.

Savetuje se da frižider odgovara potrebama, jer preveliki rasipa energiju pošto hladi isto bez obzira koliko je pun.

Uz napomenu da treba kupovati frižidere bez stvaranja leda, preporučuje se da njegovo mesto ne bude pored izvora toplote.

AERS upućuje na korišćenje štedljivih sijalica koje sa pet puta manjom potrošnjom daju isto svetla, i savetuje kupovinu sijalica energetske A klase.

Nove mašine za veš troše upola manje energije i vode nego stare, podseća AERS, a uz korišćenje efikasnih sredstava može se prati i na nižim temperaturama.

Navode i da mašine za pranje posuđa troše znatno manje tople vode nego pri ručnom pranju.

Iz AERS-a prepručuju da mali kućni aparati što manje rade u stendbaj režimu, jer tako troše i do petine energije.

Prosečna godišnja potrošnja za grejanje u Srbiji veća nego u EU

Prosečna godišnja potrošnja za grejanje u Srbiji je blizu 150 kilovat-sata (kWh) po metru kvadratnom, što je 30 kilovat-sati više od Evropske unije, objavila je danas Agencija za energetiku Srbije.

blank
Foto: Pixabay

Prema podacima Agencije, oko dve trećine energije potrošene u domaćinstvima i u Srbiji i u EU koristi se za grejanje stambenog prostora, odnosno oko 0,9 tona ekvivalentne nafte (ten) ili 10.500 kilovat-sata godišnje.

Međutim, kako je ukazano, na energetsku efikasnost dodatno utiče i struktura energenata koje koriste domaćinstva.

Domaćinstva u Srbiji oko 40 odsto energije za grejanje obezbedjuju iz biomase i uglja, a u EU oko 15 odsto, jer u Uniji najveći udeo ima gas, koristeći pri tome po pravilu, peći sa niskim stepenom korisnosti.

Potrošnja primarne energije po društvenom proizvodu, merenom kupovnom moći, veća je za blizu 90 odsto u Srbiji nego u EU, dok je prosečna ukupna potrošnja energije po domaćinstvu približno jednaka u Srbiji i u EU, oko 1,3 ten godišnje, navela je Agencija za energetiku Srbije.

Kako je istaknuto, u Srbiji je u 2011. godini potrošeno 9,25 miliona ten finalne energije, odnosno energije koju potroše svi krajnji kupci, a od toga, domaćinstva su potrošila 3,25 miliona ten ili 35 odsto. 

021.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.