blank

Anamarija Viček – kandidat za Evropski parlament

I za Mađare i za Srbiju je važno da imaju svog predstavnika u Briselu, ocenio je dr Balint Pastor, predsednik SVM.

blank
Foto: SVM

Anamarija Viček, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara, kandidat je na listi mađarske vladajuće koalicije Fides – KDNP za poslanika u Evropskom parlamentu.

Kandidaturu Viček za evropskog poslanika potvrdio je i dr Balint Pastor predsednik stranke. On je rekao da je i za stranku i vojvođanske Mađare, za celokupno mađarstvo, ali i Srbiju dobro da imaju i svog poslanika u Briselu. Podsetio je da je prethodnih deset godina Andor Deli, iz redova SVM-a bio poslanik u Evropskom parlamentu, a na listi mađarske vladajuće koalicije Fides – KDNP (Demohrišćanska narodna partija).

Anamarija Viček je od 2016. godine državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a bila je zadužena za predškolsko, inkluzivno i manjinsko obrazovanje i prevenciju nasilja i diskriminacije u obrazovanju. Na sajtu stranke navodi se da je po obrazovanju master pedagog i da govori mađarski, srpski, nemački i engleski jezik.

Stanovnici Srbije, pre svega, Vojvodine, koji imaju dvojno državljanstvo Srbije i Mađarske mogu da učestvuju u glasanju za poslanike Evropskog parlamenta. Pre toga, potrebno je da budu upisani u birački spisak Mađarske i na njihove adrese stižu pošiljke unutar kojih se nalazi glasački listić. Glas se može predati putem pošte, u diplomatskim predstavništvima, a u popunjavanju i predaji pomažu im i aktivisti SVM-a i civilne organizacije CMH.

Pastor je najavio da će u drugoj polovini aprila voditi kampanju da što više dvojnih državljana glasa i to upravo za mađarsku vladajuću koaliciju Fides – KDNP kako bi se obezbedio veći broj evropskih poslanika koji zastupaju vrednosti koje su bliske SVM-u, kao i da bi njihov kandidat ušao u Evropski parlament.

Opširnije pročitajte ovde

Izvor: Politika

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.