blank

Bajmočki vinogradi na Dan Svetog Vinka (VIDEO)

YouTube video

Kud pogled seže, u vojvođanskoj ravnici koja u januaru može da vam priušti samo opako brijanje vetra, stoje mladi vinogradi. Osim vetra severca koji ledi kosti, čini se da vinovoj lozi ne smeta ništa. Ovo je mirovanje poput zena, meditativno, tiho, jer vinova loza sada spava.

Između Svetog Vinka i Svetog Trifuna nema šta da se radi u vinogradu osim da se obiđu usnule grane, koje će tek u kasno leto i ranu jesen otežati pod teretom različitih sorti grožđa. Bajmočke oranice i pogled neopterećen brdima ili šumom krije vinarsku tajnu – ne kaže se bez osnova, u vinu je istina.

blank
Foto: Subotičke.rs

Arena Zabatkiensis red je vitezova, najstarijih u Srbiji, osnovan u Hajdukovu 22. januara 2001. godine. Taj datum, 22. dan januara, važan je u svetu vinara – to je dan Svetog Vinka ili Vinsenta, koji je prema katoličkoj tradiciji, zaštitnik vinara, staklara i mornara. Tako su vitezovi ovog vinskog reda, tog dana prošetali bajmočkim vinogradima porodice Klinocki i na taj način zatražili od Svetog Vinka malo pomoći: da sačuva vinograd od mraza, da podari bogatu, voćnu godinu i da vinima sa ovih prostora da slast i kvalitet.

Uobičajeno je da se izađe u vinograd, pomno pregledaju čokoti i oreže se po neka grana kako bi se očitalo stanje ovih pitomih vinovih loza.

Za sad, vinograd deluje zdravo, što je izmamilo osmehe na lica poznavalaca ove drevne biljke. Pored zdravih čokota, vlasnik Đorđe Klinocki, ovogodišnji pudar berbanskih dana, može samo da iskaže svoje zadovoljstvo stanjem, dosadašnjim vinima, ali i planovima za naredne godine i nove čokote.

blank
Foto: Subotičke.rs

Vitezovi Arene Zabatkiensis, kao što rekosmo, obeležavaju 24 godine postojanja. Slave vino i život, čuvaju tradiciju, pomno prate širenje i očuvanje vinove loze kaže Dragutin Miljković koji o stanju vinogradarstva i vina u poslednjih nekoliko decenija može da kaže više od većine zaljubljenika u tečnost u kojoj je istina.

Vrsni je poznavalac vina sa prostora subotičke peščare i velika je podrška svih koji se usude da počnu ili prošire svoje delovanje u ovom izuzetno zahtevnom i teškom vinskom poslu. Legende su nešto što prati ovaj red vitezova, usko povezan sa prirodom, pa se vitezovi sastaju između Svetog Vinka i Svetog Trifuna, kada se po tradiciji izlazi u vinograd i prati stanje ovih plemenitih čokota.

Da je vinova loza iznedrila kobasicu bilo bi pravo čudo na Dan Svetog Vinka, ali su je tu stavile žuljevite ruke poštovaoca vina kao molbu svecima da nam i ove godine podari bogat rod grožđa za novo vino.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.