blank

Dan pešačenja u Srbiji – korak bliže zdravlju

blank

Planinarski sportski klub „Spartak” Subotica saopštio je da će se u subotu i u Subotici održati akcija „Dan pešačenja u Srbiji – korak bliže zdravlju”, koja će biti sprovedena u 55 gradova širom Srbije.

Dan pešačenja u Srbiji je sportsko-rekreativna manifestacija, koju organizuju planinarski klubovi u Srbiji pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Kao i prethodnih godina, Planinarski sportski klub ’Spartak’ iz Subotice se odazvao pozivu Planinarskog saveza Srbije i priključio se nizu planinarskih organizacija koje promovišu pešačenje kao vid zdravih životnih navika”, poručili su iz pomenutog planinarskog kluba.

Naveli su da će manifestacija ove godine biti realizovana pod sloganom „Korak bliže zdravlju“, te da su akciju podržali subotička lokalna samouprava, Sportski savez grada Subotice, Gradski savez „Sport za sve“, Zavod za javno zdravlje i Crveni krst.

„Želimo da pozovemo javnost da se tog dana pokrene i da prošeta nekim od pešačkih staza u okolini grada i da pešačenje postane navika, jer ima ogroman značaj za fizičko i mentalno zdravlje građana”, poručili su iz Spartaka.

Pešačenje će biti organizovano na dve lokacije, na Paliću i u Bačkoj Topoli, a građani će moći da se priključe planinarima na jednoj od ponuđenih staza po svom izboru. Kako su naveli, učesnici pre početka pešačenja treba da se prijave kod organizatora.

Mesto okupljanja biće na platou kod Vodotornja u 8 časova i 30 minuta, dok će se u šetnje krenuti u 9 časova.

Ukupna dužina Staze 1 (Vodotoranj – Tresetište – Vodotoranj) je 13 kilometara, a vodiči će biti Feliks Krivošija i Ištvan Prosinger.

Šetnja oko Palićkog jezera biće Staza 2, koja je dugačka takođe 13 kilometara. Vodiči su Danijela Nuspl i Boris Dašić.

Staza 3 (Vodotoranj ‒ Muški štrand – Vinarija Gubičak – Velika terasa) dugačka je 8 kilometara, a vodiči će biti Đorđe Radulović i Marko Marjanušić.

U Bačkoj Topoli će mesto okupljanja biti ispred Poljoprivredne škole u 8 časova i 30 minuta, dok će početak pešačenja biti u 9 časova. Ukupna dužina staze koju obuhvata ova pešačka tura (Poljoprivredna škola – Karađorđevački most – Zobnatica – Vetrenjača) je 13 kilometara, a vodič će biti Paula Štraka.

„Cilj ove manifestacije, koja je antipandemijskog karaktera, je promocija i podsticanje zdravog načina života kroz pešačenje i aktivnosti vezanih za prirodu, kao najbolje preventive. Ovim upućujemo poziv javnosti Srbije da uzme učešće u ovo manifestaciji, nebitno da li će prepešačiti 100 metara ili više kilometara, jer želimo da se pešačenje pretvori u stvarno dobru naviku koja ima ogroman značaj za fizičko i mentalno zdravlje naših sugrađana, a posebno u borbi za jačanje imuniteta”, poručili su iz Planinarskog saveza Srbije.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

PFL: Odigrano 25. kolo

Proteklog vikenda na terenima Područne fudbalske lige Subotice odigrani su mečevi 25. kola. Tavankut je u slavio na svom terenu protiv Vinogradara, dok je Udarnik

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.