blank

Danas su Materice – kakva je simbolika vezivanja

Po posebnom hrišćansko-pravoslavnom kalendaru, Detinci, Materice i Oci su praznici nanizani u predprazništvu Božića, dana rođenja Hristovog. Danas su Materice, praznik Svetih srpskih majki.

blank
Materice, dan majki, u drugu je nedelju pred Božić. Danas, deca vezuju majke, isto kao što su i njih prethodne nedelje vezivali roditelji, očekujući otkup.

Ovo uzajamno “drešenje” u hrišćanskim kućama stvara prazničnu, svečanu atmosferu, poput one koju su, uz darove, stvorili istočni mudraci svetoj porodici Bogodeteta u Vitlejemskoj pećini.

I simbolika je jasna – priprema za doček Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom odrešivši ga veza grehova, donoseći nove veze, ljubavi za Boga. Oci, Materice i Detinci, posvećeni su porodici. Sprema se svečani, zbog Božićneg posta, posni rucak, koji okuplja celu porodicu.

U domu u kome se danas vezuju majke, trebalo bi da vlada ljubav, mir, prijateljstvo, sloga i vera. Kao i krsne slave, i ovi praznici su jedinstvene naše svetkovine.

Materice, najveći hrišćanski praznik majki i žena, i danas su, kao nekada, prilika da se obraduju siromašna ili deca bez roditelja.

RTS

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, brzom i efikasnom akcijom, uhapsili su A. S. (1993) iz Subotice, neposredno nakon što je izvršio krivično delo razbojništvo.

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.