blank

Devet udruženja Bunjevaca protiv nacionalnog saveta

Devet kulturnih udruženja Bunjevaca oglasilo se otvorenim pismom u kojem navode da prekidaju rad i saradnju sa Bunjevačkim nacionalnim savetom pod rukovodstvom Suzane Kujundžić Ostojić.

blank
Foto: Subotičke.rs

U pismu se kaže da odluku donose udruženja koja godinama već postoje i rade u cilju očuvanja, negovanja i zaštite kulture i tradicije bačkih Bunjevaca, tako da su neka od ovih udruženja i učestvovala u osnivanju Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Kao razloge za prekid saradnje oni navode da je Bunjevački nacionalni savet sa Suzanom Kujundžić Ostojić na čelu, od novembra 2022. godine blokirao sve kontakte putem društvenih mreža prema rukovodiocima udruženja, zabranio pojedincima da komuniciraju, sarađuju, učestvuju i posećuju manifestacije ovih udruženja.

„Vrhunac loših odnosa nametnut je nakon odluke nacionalnog saveta koji je potpisala Suzana Kujundžić Ostojić o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata na svim nivoima vlasti po konkursima u kulturi. Nijedno od ovih udruženja nije dobilo podršku saveta. Tako da su ova udruženja u 2023. godini ostala bez sredstava za realizaciju svojih projekata”, stoji u otvorenom pismu koje u ime devet kulturnih udruženja potpisuje Kata Kuntić, predsednica KUD-a „Bunjevka”.

Nijedan dinar ove godine nije odobren za Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, manifestaciju koja je 2015. godine proglašena za projekat od posebnog značaja za grad Suboticu. Bez podrške ostala je i 10. Panel konferencija, koja ima cilj očuvanje i zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Finansijsku potporu nisu dobili ni Dani bunjevačke kulture sa manifestacijama „Festival bunjevačkih ila” kao ni projekcije novog dokumentarnog filma koje se održavaju od 2005. godine, a takođe ni „Lemeška jesen” u Somboru. Pomoć je izostala i za programe „Bunjevačke kasine”.

Zbog svega toga devet kulturnih udruženja Bunjevaca, koja su sva navedena na kraju otvorenog pisma, a među kojima su neka osnovana još 1994. godine odlučila su da prekinu saradnju sa Nacionalnim savetom. Svoju odluku prosledili su i Ministarstvu kulture, pokrajinskim sekretarijatima za kulturu, javno informisanje, obrazovanje, rukovodstvima gradova Subotice, Sombora i Novog Sada.

Na otvoreno pismo prosleđeno javnosti, dan kasnije usledio je i odgovor dr Suzane Kujundžić Ostojić, predsednice Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

„Pismo koje je potpisala Kata Kuntić u ime devet bunjevačkih udruženja od kojih barem polovinu potpisuje ili je u njihovim upravnim odborima Mirko Bajić, i od kojih neka već odavno ne postoje ili ne funkcionišu, jasno pokazuje ucenjivački kapacitet i način na koji se do sada radilo i kako se do sada odnosilo prema Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine”, stoji u odgovoru dr Kujundžić Ostojić.

Ona dalje navodi da neke od nabrojanih manifestacija koje su ugrožene odlukom nacionalnog saveta, traju jedno popodne, održavaju se u privatnom dvorištu i koštaju više nego celokupna proslava nacionalnog praznika „Dana Dužijance”, koja traje od aprila do avgusta. Takođe tvrdi da Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine neće reagovati na ucene, zahteve i prohteve o pitanju priznanja koja su u Otvorenom pismu taksativno navedena, pa ni po cenu da oni čiji zahtevi ne budu zadovoljeni ne ostanu u bunjevačkoj zajednici. „Peti saziv NSBNM radi korektno i pravično i tako će i da nastavi” zaključuje dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Izvor: Politika.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 28 stepeni Celzijusa. Pogoršanje biometeorološke situacije izazvaće pojačanje tegoba

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.