blank

Ponovo pokrenut železnički saobraćaj na pruzi Subotica – Senta

blank

Posle godinu i po dana, danas je pokrenut železnički saobraćaj između Subotice i Sente na deonici pruge dugoj 38,5 kilometara, saopštio je dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada.

Nakon obnove ovog pružnog pravca putnički vozovi će se kretati brzinama do 80, a teretni do 60 kilometara na čas. Nosivost pruge je, prema istom izvoru, povećana na 22,5 tona po osovini. Vrednost radova iznosila je 15,36 miliona evra.

“Železnički saobraćaj na ovom delu olakšava i pojednostavljuje putovanje za naše građane ali će njene prednosti moći koristiti i privreda”, navedeno je u Pastorovom saopštenju.

Obnova pruge Subotica – Senta je, kako je navedeno, jedna od najvećih investicija u severnoj Vojvodini, ujedno od regionalnog značaja zato što povezuje Suboticu preko opština Kanjiža, Senta i Čoka sa Kikindom i Zrenjaninom.

“Ponovo uspostavljen putnički saobraćaj železnicom znači olakšanje putovanja za građane ovog područja. Ova pruga će opslužiti privredu cele regije, a njen efekat će se odraziti i u tome što će predstavljati jedan od alternativnih pravaca dok se bude gradila pruga za velike brzine Novi Sad – Subotica”, navedeno je u saopštenju predsednika Skupštine grada.

Pruga je rekonstruisana polovnim materijalom dobijenim sa magistralnih pružnih pravaca, kao i novim materijalima. Radovima je obuhvaćena, pored ostalog, kompletna zamena šina, pragova i tucanika, urađene su pružne oznake, bankine na prelazima i železnička stanica u naselju Orom.

Pruga Subotica – Senta izgrađena je 1889. godine, a poslednji put remontovana je dvadesetih godina prošlog veka, što znači da njena rekonstrukcija nije rađena skoro punih sto godina. Zbog toga je stanje železničke infrastrukture na ovoj pruzi bilo veoma loše, brzina vozova je iznosila svega 10 do 30 kilometara na sat, a nosivost pruge bila je svega 16 tona po osovini.

Investiciju je finansiralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a investitor je „Infrastruktura železnice Srbije”.

Foto: Železnice Srbije

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.