blank

Evropski parlament i lokalni izbori prioriteti SVM-a

Na današnjoj press konferenciji koju su u prostorijama Saveza vojvođanskim Mađara održao dr Balint Pastor, predsednik stranke i Anamarija Viček, potpredsednica stranke i kandidatkinja za Evropski parlament, koju je predložio SVM, bilo je reči o dve važe teme: lokalnim izborima i izborima u Evropskom parlamentu koji će se održati 9. juna.

blank
Foto: Subotičke.rs

“Ovo će biti treća prilika da smo mi vojvođanski Mađari, članovi Saveza vojvođanskih Mađara u prilici da imamo kandidata na listi Fides-a na izborima za Evropski parlament. Mislim da je to višestruko značajno i da je dobro ne samo za vojvođanske Mađare, ne samo za Vojvodinu, nego za čitavu Republiku Srbiju. U prethodna dva mandata je Andor Deli bio poslanik Evropskog parlamenta sa liste Fides-a. Kako napadaju Mađarsku Evropskom parlamentu tako napadaju i Srbiju i vrlo je značajno da jedan autentični predstavnik Srbije sa liste Fides-a može neposredno da odgovara na te napade i da zastupa interese ne samo vojvođanskih mađara nego i Republike Srbije”.

Dr Balint Pastor je istakao nekoliko tehničkih stvari oko glasanja za Evropski parlament:

“Oni koji imaju pravo glasa u Mađarskoj ovih dana će primiti pismo predsednika Vlade Mađarske gospodina Viktora Orbana u kome se kaže da treba da koriste svoje pravo da učestvuju na izborima. Oni koji se još nisu registrovali a imaju dvojno državljanstvo mogu to da učine do 15. maja. Zamolio bih sve one građane Republike Srbije koje imaju državljanstvo Mađarske a nisu se registrovali na izborima da to učine da bi mogli da koriste svoje biračko pravo na izborima za Evropske parlament”.

“Imaćemo intenzivnu kampanju – zašto je bitno da građani učestvuju na izborima za Evropske parlament, koliko je značajno da u Evropskom parlamentu bude što više poslanika koji su antiratno nastrojeni, da se rat u Ukrajini što pre završi – da dođe do mira, koliko je značajno da u Evropskom parlamentu bude što više poslanika koji se zalažu za okončanje migrantske krize i za to da u Evropi nema ilegalnih migranata, jer mi znamo šta smo doživljavali od leta 2015. do oktobra 2023. godine. Mi smo životno zainteresovani da ovo stanje koje je aktuelno od oktobra – bez migranata na našim ulicama – da to bude tako i u budućnosti. Treba da bude što više evropskih poslanika koji zastupaju interese svoje države, svog naroda a ne neke kvazi evropske vrednosti za koje niko živ ne zna šta znače u današnje vreme jer znamo da u Evropskom parlamentu najviše se govori o tome kako treba slati trupe, oružje. Mi smo doživeli ratove 90-ih znamo da smo da je da je to apsolutno pogrešna politika” – istakao je Pastor.

“Cilj Saveza vojvođanskih Mađara je da u onim opštinama gde imamo predsednika opštine te pozicije sačuvamo i u budućnosti: u Bačkoj Topoli, u Kanjiži i u Senti. Želimo da imamo što bolji rezultat a to će zavisiti od građana. Nastupaćemo samostalno na ovim izborima, što radimo od 2007.godine”.

Anamarija Viček, kandidatkinja za Evropski parlament se zahvalila na poverenju stranci koja je predložila za kandidaturu I istakla da ta Evr će se zalagati da Evropska Unija kojoj ćemo se pridružiti bude prihvatljiva i za nas: rešavanje migrantske krize, boljeg života I zagovaranja za mir: “Mislim da sve one vrednosti koje Fides predstavlja neće biti strane za nas. Mađarska će u narednih pola godine biti predsedavajuća u Evropskom parlamentu I nije tajna da će predstavnici Mađarske u parlamentu raditi na tome da se nastave sa evrointegracijama zemalja Zapadnog Balkana. Moj zadatak će biti pomaganje Srbiji ka evrointegracijama I zalaganje za tradicionalne, regionalne, evropske manjine kao što je mađarska manjina u Srbiji”- istakla je Anamarija Viček koja je ovom prilikom pozvala što više dvojnih državljana da glasaju jer nije svejedno koliko glasova će se dobiti.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

TSC gostuje lideru

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole danas, 2. maja od 19 časova, gostuje u Beogradu Crvenoj Zvezdi u utakmici 3. kola plej-ofa Mozzartbet Superlige. Šef

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.