blank

Festival mentalnog zdravlja od danas do 20. oktobra u Subotici

10. oktobra obeležava se Svetski dan mentalnog zdravlja, a ove godine biće to 75-ti put. Subotičani će svoj doprinos ovom obeležavanju dati u desetodnevnim radionicama, razgovorima, izložbama, demonstracijama, a sve na istu temu, koja je okosnica ovogodišnjeg festivala – empatiju.

blank
Foto: Subotičke.rs

Festival mentalnog zdravlja održava se u Subotici, Bačkoj Topoli i Kanjiži, a učešće je uzelo veliki broj udruženja, fondacija, centara, koji se bave mladima i psihološkim radionicama.

Najavu ovog festivala na press konferenciji odradili su Mladen Ilić, psihoterapeut, dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine, Ilija Đukanović, član Gradskog veća i doktor Ivan Žilović.

blank
Foto: Subotičke.rs

Kao uvod u festivalski program saznali smo da su društvene mreže pravljene od strane psihologa, u nekom smislu je struka zloupotrebljena, kaže psiholog Ilić – mozak je stimulisan od strane društvenih mreža, pa tako traži ponovno stimulisanje – i vrtimo se u začaranom krugu. Ilić se nadovezuje da nije lako razbiti ovaj krug, ali je bitno da roditelji vreme koje provedu sa svojom decom, to rade u zajedničkim aktivnostima, radu i igri.

Doktorka Kosić Bibić napomenula je da je stopa samoubistava na ovim prostorima veća od republičkog proseka. Pripadamo kategoriji starog stanovništva, pa je neophodno da širimo dobru socijalnu mrežu, kao i da pružamo psihološku pomoć, promovišemo zdrav život i iskren odnos, kako bi prevenirali samoubistva.

blank
Foto: Subotičke.rs

Ilija Đukanović istakao je kako Grad svake godine povećava i broj socijalnih usluga, ali i sredstva koja se izdvajaju, u iznosu od 5 posto od budžeta koji bi mogao da bude veći.

Doktor Ivan Žilović dodao je podatak da je u Subotici povećan broj dece i adolescenata koji se samopovređuju, pored alarmantne činjenice da podignu ruku na sebe:
„U vreme kovida se očitava ogroman porast pokušaja samoubistava, ali i depresija i anksioznosti. Ta zatvorenost i otuđenost u doba korone je uticala da se to sve poveća. Bar jednom, dva puta nedeljno imamo poziv od strane pedijatrijske službe Urgentnom odeljenju gde roditelj dovodi dete koje se povređivalo, seklo – bilo žiletom, oštrim predmetom“.

blank
Foto: Subotičke.rs

Doktor Žilović dodaje da je taj procenat toliko porastao, i ističe kako toga pre četiri godine nije bilo:

„Slušajte svoju decu, dete to ne radi iz hira nego iz potrebe da pokaže da nešto nije kako treba. Medicinsko osoblje radi mnogo papirologije i često se stavlja akcenat na neke marginalne stvari. Mnogo je bitnije posvetiti se pacijentu”, završio je svoje izlaganje dr Žilović.

Na drugom Festivalu mentalnog zdravlja učestvovaće i učenici osnovnih i srednjih škola sa svojim nastavnicima, a inicijatori i organizatori su Institut za javno zdravlje Vojvodine, Zavod za javno zdravlje Subotice, Udruženje građana “Psihoartis” i još preko 30 drugih ustanova i organizacija koje se bave zaštitom i unapređenjem mentalnog zdravlja.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 24 stepeni Celzijusa. Nepovolјne biometeorološke prilike, pogotovo za srčane

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.