blank

Godišnjica Palate Rajhl (VIDEO)

YouTube video

Nora i Ilma Rajhl nekada davno živele su u palati koja i danas nosi prezime ove poznate porodice. Naime, jedna od najlepših građevina u Subotici, u kojoj se nalazi Savremena galerija, ove godine puni 120 godina postojanja i predstavlja remek delo arhitekture koju je pojektovao Ferenc Rajhl. Jubilej vezan za njega, ove godine je poseban, 155 godina od rođenja čoveka koji je u istoriji arhitekture ostavio svoj dubok pečat za večnost u Subotici, Apatinu i Segedinu.

Za sebe i svoju porodicu Ferenc Rajhl podigao je današnju Palatu Rajhl, u kojoj je bio samo četiri godine. Ubrzo posle izgradnje preselili su se u Segedin, potom u Budimpeštu, ali je Suboticu zauvek obeležio svojim arhitektonskim delima: zgrada Gimnazije, biblioteka, njegovo su projektantno delo u stilu mađarske secesije.

blank
Foto: Subotičke.rs

Na originalan način istoričari umetnosti iz Savremene galerije obeležavaju sve važne datume, pa tako i 120 godina od postojanja Palate Rajhl i 155 godina od rođenja Ferenca Rajhla. Radionicom i svojevrsnom detektivskom igrom, kako bi pronašli delove slagalice, deca sa roditeljima šetaju kroz Rajhlovu Palatu i upoznaju se sa raskošnim detaljima ove secesijske lepotice.

Uvesti decu u svet umetnosti stalni je proces od ranog detinjstva. Na jedinstven i zanimljiv način Saveremena galerija otvorila je svoja vrata dozvolivši im da je istražuju, zaviruju po ćoškovima, tražeći delove slagalice i sklapajući priču, sliku o porodici Rajhl.

blank
Foto: Subotičke.rs

Poslovica „upoznaj zemlju da bi je voleo“ može da se primeni i na sopstveni grad ili okruženje. Šetajući kroz Palatu Rajhl, roditelji malih detektiva mogli su da nam kažu nekoliko specifičnosti ove poznate porodice.

Po rečima Nele Tonković, istričarke umetnosti, sposobni smo da sačuvamo legat gradotvoraca, ali da li smo spremni da sačuvamo i okolinu tih građevinskih lepotica, a da ne urušavamo taj sklad – to je već pitanje.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Saopštenje NGG Subotica

Saopštenje NGG Subotica – NAŠ GRAD! prenosimo u celosti: “NGG Subotica uputila je Zahtev čelnicima grada, gradonačelniku Stevanu Bakiću, predsedniku Skupštine grada Balintu Pastoru, načelniku

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.