blank

Izgradnja biciklističke staze u Hajdukovu ka Bačkim Vinogradima

blank

Savremeni razvojni projekat u službi biciklista je projekat „Opti-bajk 2”, koji je podržan u okviru trećeg konkursa Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska ‒ Srbija, naveo je menadžer projekta Akoš Ujhelji. U okviru ovog programa će, zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije, biti izgrađena biciklistička staza u Hajdukovu od Ulice Borisa Kidriča u pravcu Bačkih Vinograda, dužine 1.500 metara. Na području Tompe će staza biti izgrađena uz Glavni put broj 53, dužine 493,44 metara.

Kako je navedeno u saopštenju, „Opti-bajk 2” je nastavak realizovanog IPA projekta, čiji su glavni korisnici lokalna samouprava Grada Subotice, dok je mađarski partner lokalna samouprava Grada Tompe.

Radovi će početi 1. novembra, a izvođač je dužan da ih završi do aprila 2022. godine. Ukupna vrednost projekta iznosi približno 566.000,00 evra, od čega doprinos Evropske unije iznosi 387.775,69 evra.

„Glavni cilj projekta je optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni planiranjem i izgradnjom biciklističkih staza, a važan je način afirmacije biciklističkog saobraćaja da taj vid saobraćaja bude ne samo omiljena već i bezbedna alternativa u saobraćaju za sve. Takođe, ova investicija doprinosi i prevenciji saobraćajnih nezgoda, a samim tim i povećanju bezbednosti u saobraćaju, povećanju broja turista koji saobraćaju biciklom, kao i jačanju svesti o zdravom načinu života i ekološkom pristupu”, naveo je.

blank

U saopštenju je navedeno da su juče ocenjene ponude dostavljene na javni poziv za izvođenje građevinskih radova, koje je Komisija za javne nabavke pregledala i ocenila. Istaknuto je da je izabrana najpovoljnija ponuda koja je u skladu sa propisima Evropske unije, a koju je ponudio „Javornik doo” Subotica, čija ponuda iznosi 32.122.543,76 dinara bez PDV-a, a kako je navedeno, uskoro će biti potpisan i ugovor.

„Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti”, zaključenjo je u saopštenju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 24 stepeni Celzijusa. Nepovolјne biometeorološke prilike, pogotovo za srčane

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.