blank

„Jedna uz drugu”- doručak uz podršku

One su jedna uz drugu, već više od dve godine. Iz epidemijskog karantina u vreme korone, neko kome je trebala podrška, nekoga ko prolazi kroz životnu borbu protiv kancera, organizovao je grupu žena, koje su se potom organizovale u Udruženje „Jedna uz drugu“.

blank
Foto: Subotičke.rs

Mart kao mesec borbe protiv raka dojke, povod je da se u prostorijama udruženja organizuje doručak za medije, koji su umnogome pomogli da se o radu i aktivnostima udruženja priča, izveštava, učestvuje. Zdrav život, umerenost, fizička aktivnost, nisu garancija da nam se neće desiti bolest od koje se svi plašimo, ali su svakako dobar početak , da ako to do sad nismo radili, počnemo. Svaki dan po jedan mali korak u pravcu poboljšanja nas samih, na kraju se dešava svesna promena ličnosti. I to je vid borbe protiv bilo koje bolesti, a ove najteže posebno.

U domaćinskoj atmosferi, Milica Pećerić upoznala je novinare sa dosadašnjim aktivnostima, i osvrnula se na činjenice koje nisu ohrabrujujuće. Podatak da godišnje 100 Subotičanki oboli od karcinoma dojke uznemirujući je a ovo udruženje pokušava da svoje aktivnosti usmeri na preventivne mere.

Jedan od takvih projekata gde će se podrška i preventiva dići na viši nivo je i „Reload“. Finansiran je sredstvima Evropske unije, sproveden od strane Ujedinjenih nacija, a realizuje ga Udruženje za podršku ženama odobelim i lečenim od karcinoma dojke „Jedna uz drugu“.

blank
Foto: Subotičke.rs

Cilj je da se stanovnicima prigradskih naselja predoči važnost preventivnih pregleda, sa posebnim osvrtom na projekat „Zdrava majka-zdrava porodica“ gde se vrše predavanja kao bi se povećala informisanost žena iz prigradskih naselja o preventivnim pregledima dojki i osnaživanje i umrežavanje onih koji prolaze kroz ciklus lečenja.

Iako je akcenat na karcinomu dojke, udruženje pruža podršku onima koji je i traže, i koji su oboleli od drugih karcinoma, članstva im ne nedostaje i to je nažalost u tendenciji rasta. Svrha postojanja udruženja i aktivnosti je da se priča o bolesti, da se pomogne na razne načine, radionicama, stručnim predavanjima, vežbama i osnaživanju pojedinca i porodica obolelih.

Dom Zdravlja „Subotica“, kao i Odeljenje onkologije Opšte bolnice Subotica čine mrežu sa Udruženjem „Jedna uz drugu“ , kako bi period lečenja, oporavka i praćenja bio što bezbolniji i svrsishodniji.

„Ako je i ona preživela , i ja ću“, motivisanost je sa kojojm žene u grupi sebe podižu i lakše je kad znaju da nisu same.

blank
Foto: Subotičke.rs

Projekat „Zdrava majka-zdrava porodica“ sproveden je u Čantaviru, Hajdukovu, Kelebiji i Bajmoku, u saradnji sa Udruženjem građana „Kolibri za porodice“ sa Hajdukova, gde su organizovani susreti, razgovori i kontakti kako bi se osnažila podrška ženama i njihovim porodicama kojima je ona i potrebna.

Šta je samopregled, šta su skrining programi, kome da se obrate kad se suoče sa bolešću, kako da se uključe u medicinski sistem i šta je sve potrebno samo su deo pitanja na koja se dobiju odgovori u Udruženju „Jedna uz drugu“, istakla je Gabriela Agošton i najavila rekreativnu šetnju 31. marta od 17 časova u centru Subotice, kako bi istakli važnost prevencije i podrške.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.