blank

Korektivnim vežbama do zdravog kičmenog stuba

Dan kičmenog stuba obeležavao se juče, što je bio povod da Ljubomir Stankić ispred Udruženja „Korak“ najavi akciju koju će sprovoditi u narednom periodu.

blank
Foto: Subotičke.rs

Ovo udruženje postoji već četvrt veka kome je misija razvoj, buđenje svesti i prevencija sveopšteg zdravlja sa akcentom na posturalni sistem.

„Nema čoveka pod svodom nebeskim koji nije imao problema sa kičmenim stubom, da li kroz odrastanje ili pozni period – to je jedan od najzastupljenijih problema. Mi pokušavamo da smanjimo broj oboljenja kičmenog stuba. Danas imamo epidemiju deformiteta – od ravnih stopala, problem sa kukovima, torakalnim, cervikalnim delom. 90 posto dece ima problema sa kičmom. „Korak“ već 25 godina pokušava da implementira ovaj program u nastavu fizičkog vaspitanja. Napokon, biće nešto od toga. Ministarstvo prosvete je pokrenuo inicijativu da poveća broj časova.

Naš program se naziva „Korak i lepeš“ što na mađarskom znači „korak“. Osnovni cilj je podići svest o važnosti korektivnog vežbanja u MZ Hajdukovo. Sličan program smo sproveli na Bikovu. Prevencija je ključ”, istakao je Ljubimir Stankić.

Akademija „Korak“ želi da dođe do što većeg broja ljudi kako bi naučila kako da rasterete svoj kičmeni stub:

„Ovakve probleme imaju i sportisti. Svaki sport je dobar u svojim granicama, ali nisam pristalica dece u profesionalnim sportovima“, kaže Stankić.

Posturalna korektura kičme i prevencija očuvanja kičmenog stuba u oktobru će se sprovoditi u Hajdukovu, a organizatori iz ove akademije potrudiće se da nauče sve zainteresovane kako voditi računa o svom kičmenom stubu, kroz korektivne vežbe.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Mogući pljuskovi

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 21 do 30 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјna biometeorološka situacija može uzrokovati

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.