blank

Mađarska vlada izgradnju novog hotela u Subotici podržala sa 880 hiljada evra

blank

U hotelu kategorizovanom sa četiri zvezdice nalazi se više od 200 umetničkih predmeta. Levente Mađar, zamenik mađarskog ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine, istakao tokom otvaranja da je ponosan na to što se hotel takvog kvaliteta može povezati sa Mađarima.

U najnovijem subotičkom hotelu „Artist” u Ulici Ivana Gorana Kovačića, za koji je mađarska vlada izdvojila 880 hiljada evra, mešaju se secesija i savremena umetnost. Posle dve godine rada, zahvaljujući podršci iz Mađarske, hotel je predat na upotrebu. Vlasnik, Zoltan Tamaš, naglašava da je posebnost ovog hotela to što se u hodnicima nalazi više od 200 umetničkih dela, prenosi Panon televizija.

Zoltan Tamaš kaže da godinama radi u farmaceutskoj industriji, ali da malo ljudi zna da je umetnost njegova strast već dvadesetak godina

– Trudim se da svu svoju energiju posvetim modernoj umetnosti. Ovaj hotel je u stilu secesije, a ove ideje ne bi bile ostvarive bez podrške. Zato, hvala mađarskoj vladi i Fondaciji „Prosperitati”, jer smo dobili podršku od oko 880 hiljada evra – kaže Tamaš.

Ukupna vrednost projekta iznosila je oko 3,2 miliona evra.

Hotel sa 4 zvezdice raspolaže sa 30 soba i apartmana, sa jednokrevetnim, dvokrevetnim i četvorokrevetnim sobama. Pored toga, u njemu se nalazi kongresna sala, centar za indijsku i tajlandsku masažu, vinoteka i spa centar.

Levente Mađar, zamenik mađarskog ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine, istakao je tokom otvaranja hotela da je ponosan na to što se hotel takvog kvaliteta može povezati sa Mađarima.

– Na ovaj način izražavamo to da obnovom jednog istorijskog zdanja cenimo našu prošlost, deo naše prošlosti koji nam je oduzet, a mnogi i dalje smatraju da nam ne pripada, a mi ćemo ga vratiti mirnim putem, za dobrobit čitave zajednice. To je ono što današnje ulaganje izražava, a izražava i to da kada to radimo, težimo najvišem standardu, standardu koji mi možemo da donesemo ovom gradu, a ne neko drugi.

Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, je rekao da je hotel „Artist” sam po sebi turistička atrakcija, jer promoviše i secesijsko nasleđe i savremenu umetnost.

– Moguće je uvesti savremeni sadržaj u zgradu staru više od 100 godina, moguće je uvesti savremene sadržaje na način da ne uništimo ono što imamo – rekao je Pastor.

Hodnike hotela „Artist” čine posebnim skulpture i slike. Tu se mogu pronaći radovi ovdašnjih umetnika, kao što su slike Andraša Šifliša, Laure Sagmajster ili Geze Rica.

Panon TV, foto: printskrin

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.