blank

N1: Kada ćemo moći da se kupamo u Palićkom jezeru

Ženski i muški štrand na Palićkom jezeru simbol su vremena od pre više od 100 godina kada su se ljudi na ovom jezeru kupali. Zbog višedecenijskog zagađenja vode, mnogi Subotičani ne pamte kada su poslednji put zaplivali u jezeru, a neki nisu nikada.

blank

Gradonačelnik Subotice kaže da je neophodno pročistiti vodu i dodao da lokalna vlast ima nekoliko ideja, te da će se, kako je rekao, opredeliti za onu koja je najefikasnija.

Bakić je kazao da će drugi parametar biti i vremensko trajanje procesa čišćenja jezera Palića.

On je istakao da je u proteklom periodu urađeno dosta na unapređenju kvaliteta jezerskih voda, da su urađena 22 kilometra kanalizacione mreže u naselju Palić i njegovo povezivanje na sistem otpadnih voda u Subotici.

Te aktivnosti su imale za cilj zaštitu Palića i jezera Ludaš od daljeg zagađivanja, a kvalitet vode obavlja Zavod za javno zdravlje Subotice.

„Formiran je zaštitni pojas oko jezera, urađena je pešačko-biciklistička staza, obavljen je izlov invazivne vrste riba zbog očuvanja biološke raznovrsnosti i kvaliteta voda ova dva jezera“, naveo je on.

Dijana Barna iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje, kaže da je prema poslednjem izveštaju voda u jezeru Palić znatno poboljšana, ali se po sektorima kvalitet vode bitno razlikuje.

Projekat zaštite biljnog i životinjskog sveta jezera Palić i Ludaš je zvanično završen, ali problem sa kupanjem nije rešen.

Konsultant na projektu, Marko Stojčić je rekao da cilj projekta nije bio dovođenje vode na nivo za kupanje već zaštita flore i faune. On je građanima željnim kupanja na Paliću poručio da prate izveštaje Zavoda za javno zdravlje, koji je, kako je ocenio, jedini merodavan da oceni kvalitet vode na turističkom delu.

„Naravno, očekujem da će naši napori i angažovanja dovesti do toga da će i voda biti na tom nivou da će se u njoj moći kupati“, naveo je on.

Ukupna vrednost projekta iznosi 7,5 miliona evra, od čega je učešće Grada Subotice milion evra, dok je vlada Nemačke uložila 6,5 miliona evra.

N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.