blank

NBS: Devizne rezerve u novembru uvećane za 396 miliona evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju novembra iznosile su 17,26 milijardi evra, što je novi najviši nivo krajem meseca od kada se prate podaci, a samo u novembru povećane su za 396 miliona evra.

blank
Foto: Unsplash

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 151 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je NBS.

Neto devizne rezerve, rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju novembra iznosile su 14,21 milijardu evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 297,4 miliona.

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu, jer je priliv po osnovu kupovine deviza bio 410 miliona evra, a na povećanje u novembru dodatno su uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka, upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 169,2 miliona evra.

Ti prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju neto odlive radi izmirenja deviznih obaveza države po osnovu kredita i hartija od vrednosti u neto iznosu od 88,6 miliona evra, kao i po drugim osnovima koje su iznosile 33,2 miliona evra.

Efekat tržišnih faktora bio je negativan u neto iznosu od 61,4 miliona evra i u najvećoj meri rezultat je slabljenja dolara prema evru na međunarodnom tržištu za oko četiri odsto.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru je iznosio 887,6 miliona evra i bio je za 96,9 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvih 11 meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 8,77 milijardi evra.

Vrednost dinara prema evru u novembru gotovo je nepromenjena, a od početka godine dinar je nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u novembru kupila 350 miliona evra, a od početka godine neto je kupila 450 miliona evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 28 stepeni Celzijusa. Pogoršanje biometeorološke situacije izazvaće pojačanje tegoba

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.