blank

Novu srpsku reč smislila Subotičanka (VIDEO)

YouTube video

Duhoklonuće je reč koja je pobedila na takmičenju za najlepšu novu srpsku reč koje je organizovao sajt “Mala biblioteka” iz Londona. Desetočlani stučni žiri se opredelio za ovu reč koja je zamena za tuđicu – depresija, a koja je pobedila i po izboru svih koji su glasali na internetu.

Pobedničku reč smislila je i na konkurs poslala Dragana Albijanić iz Subotice.

Usledile su reč PROHUJAK, koju je skovao Miša Antonijević iz Jagodine, a treća najupečatljivija srpska reč je PRIKAČICA Miloša Mićovića iz Beograda.

blank
Foto: Subotičke.rs

Dragana Albijanić je istoričarka umetnosti, pesnikinja, neko ko duboko promišlja o jeziku, pa ne čudi i prva nagrada na konkursu za novu srpsku reč. Duhoklonuće je nova srpska reč koja će, sudeći po društvenim mrežama, lako ući u upotrebu našeg jezika.

Jezik je, po rečima stručnjaka, ogromna društvena vrednost i tekovina, treba ga ljubomorno čuvati, kao i pismo. Novo tehnološko doba donelo je mnogo anglicizama u našu svakodnevicu. Jezici se prepliću, pa tako i srbizama u engleskim rečnicima ima 28, a jedna od njih je i reč “paprika” za koju Englezi nemaju svoj izraz.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 5 do 17 stepeni Celzijusa. Usled biometeoroloških prilika oprez se savetuje

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.