blank

Nušićev poslanik premijerno, 5. februara, u subotičkom Narodnom pozorištu

U godini kada obeležavamo jubilej, 160 godina od rođenja pisca Branislava Nušića, Narodno pozorište Subotica na Sceni Jadran, 5. februara, premijerno će izvesti komediju “Narodni poslanik”.

blank
Foto: Narodno pozorište

Delo čuvenog komediografa režira Snežana Trišić, a njegovu premijeru već je videla publika u Puli, obzirom da je predstava rezultat saradnje Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta u Puli i subotičkog Narodnog pozorišta.

Ovo je prvi put posle dužeg vremena da naš teatar sarađuje sa pozorištem iz Republike Hrvatske, a da to nije učešće na festivalu ili razmena gostovanja, već zajednička predstava.

Upravnik Narodnog pozorišta Miloš Nikolić istakao je važnost ovakvih projekata rekavši da povezivanja nisu samo izuzetna prilika za razmenu umetničkih iskustava, već i most koji spaja različite kulturne identitete.

“Narodni poslanik”, Branislava Nušića, jedna je od njegovih najpopularnijih komedija, čiju je prvu verziju napisao još sa devetnaest godina. Praizvedbu je imala 1896. godine, a prvi put je štampana tek 1924. godine. Prema rečima rediteljke, Nušićevog Poslanika je odabrala, “jer nismo daleko odmakli od problema koje je pisac obradio još krajem 19. veka”. Ovu rediteljku upamtili smo po još jednom Nušićevom delu koje je 2014. postavila na Scenu Jadran, predstava “Mister Dolar”.

Snežana Trišić danas je profesorka na katedri za režiju na Fakutetu dramskih umetnosti u Beogradu, a u periodu od 2012. do 2015. bila je deo tima Narodnog pozorišta u Subotici, gde je, kako sama kaže, stasavala kao rediteljka.

Ansambl sa kojim je radila joj je dobro poznat pa je rad na ovoj predstavi bio intenzivan i nadahnut, profesionalno i emotivno uzbudljiv i značajan: „Kao kada se posle dugog putovanja vratite kući i znate da je tu utočište, da ste na sigurnom i da sa njima možete sve”, opisala je Snežana Trišić svoje iskustvo.

U predstavi igraju Milan Vejnović, Minja Peković, Ljubiša Ristović, Srđan Sekulić, Vladimir Grbić, Igor Greksa i gosti Vini Jurčić, Irena Tereza Prpić i Luka Mihovilović, glumac Gradskog kazališta u Puli, ali dobro poznat i ovdašnjoj publici, jer je od 2011. do 2016. godine bio član ansambla Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta.

Narodni poslanik letos je izveden u Puli gde je naišao na ovacije publike, a 5. februara premijerno će biti odigran i pred subotičkom publikom od 19 časova i 30 minuta na Sceni Jadran.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.