blank

Obeleženo 140 godina časopisa Neven (VIDEO)

YouTube video

Bunjevačka matica, sa svojim članovima, postoji da bi se očuvao identitet Bunjevaca sa ovih prostora. U skladu sa tim, u prostorijama matice se često održavaju tribine na kojima se kroz istoriju izučava život pripadnika ovog naroda.

“Neven” časopis koji je štampan na ikavici, pisan latiničnim pismom, a kao mesečnik, potom nedeljnik, pa dnevni list – povezao je Baju, Sombor i Suboticu, u zavisnosti gde je izlazio.

Za pokretanje “Nevena” zaslužan je Mijo Mandić, čije su zasluge za očuvanje bunjevačke tradicije, identiteta i kulture nemerljive. Kroz izdavanje “Nevena”, preko prosvetnog rada, upravnika biblioteke, naučnog radnika, Mijo Mandić je veliko bunjevačko ime.

blank
Foto: Subotičke.rs

“Neven“ je bio list koji je prvenstveno bio namenjen bačkim Bunjevcima i imao je ulogu u buđenju nacionalne svesti. Još jedan Mijo Mandić, ali za savremeno doba, može da nam kaže nešto više o Mandiću, svome dedi.

Rad koji stoji iza Bunjevačke matice je veliki koja za cilj ima očuvanje postojanja Bunjevaca kao nacionalne manjine, između više od dvadeset nacionalnosti koliko ih živi na ovim prostorima.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog droge

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, u saradnji sa novosadskom policijom, uhapsili su M. E. (1981) iz okoline Bačke Topole zbog postojanja osnova sumnje da

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.