blank

Partija radikalne levice: Protivimo se uništavanju Apoteke Subotica

blank

Subotička organizacija Partije radikalne levice saopštila je da se, kako je navedeno, protivi uništavanju Apoteke Subotica.

“Slobodno tržište i privatizacija doveli su do upropaštavanja velikih domaćih fabrika lekova koje su listom, sve privatizovane a trgovina lekovima i tržište lekova je takođe prešla u ruke mahom stranih farmaceutskih korporacija.To je dovelo do povećanja cena lekova, a institucija besplatnih lekova koje je u socijalizmu pokrivalo zdravstveno osiguranje gotovo i da ne postoji ili se svelo na minimum. U toj sferi vlada opšta nesigurnost i svi su primorani da plaćaju svoje lekove i lečenje, čak i najranjiviji i najugroženiji slojevi našeg društva (penzioneri, pacijenti sa retkim bolestima).

Na primeru javne ustanove Apoteke Subotica vidimo iste procese koji traju godinama. Upropaštavanje, guranje u dug, pa predlog javno – privatnog partnerstva da bi na kraju gradska vlast odlučila da od dvadeset objekata i mreže gradskih, javnih Apoteka, devetnaest izda u komercijalne svrhe a da zapravo kao građani nismo transparentno upoznati sa tim da li je to uopšte potrebno. Dešavanja oko Apoteke Subotica jasno ukazuju na oprobane mehanizme koji prethode privatizaciji ovih usluga od strane moćnih, uglavnom stranih farmaceutskih korporacija, kojima je prvenstveni cilj da uvećaju profit. Uostalom, prema dostupnim podacima Apoteke Subotica su do 2018. ostvarivale zaradu i bile samoodržive a onda volšebno u 2019. su ostvarile veliki minus. Pitamo se kako je to moguće?”, navedeno je u saopštenju Partije radikalne levice, uz napomenu da javna ustanova koja u Subotici postoji još od 1780. godine za gradsku vlast, kako je navedeno, nema značaja.

“Partija radikalne levice snažno se protivi ovoj odluci gradske skupštine i zalaže se za uvođenje javno finansiranog i svima dostupnog zdravstva, a takođe i za državnu regulaciju trgovine lekovima, kako bi se narodno zdravlje efikasnije očuvalo”, kaže se u saopštenju subotičke organizacije Partije radikalne levice.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.