blank

KULTURA POTROŠNJE I HIGIJENE Kratka priča o subotičkom ručno pravljenom sapunu

blank

Kozje mleko i mašta, glavni su sastojci sapuna koje ručno pravi naša sugrađanka Kristina Medve, brinući na taj način o svojoj, a time i našoj okolini

Branislava Žujović

Kristina Medve se prvi put srela sa ručno pravljenim sapunima putujući u Mađarsku, a zatim u Prag, pre oko dve decenije. Trinaest godina kasnije, pronašla je, kako kaže, savršen recept za pravljenje sapuna bez kuvanja. Tada je počela da ih proizvodi. Najpre za sebe, a potom i za prijatelje.

Sve što vam je potrebno za kvalitetan domaći sapun, jesu dve posude, kozje mleko, “masna soda”, nekoliko vrsta ulja i ručni blender.

Kada se svi sastojci blago zagreju na istoj temperatutri (tačno 38 Celzijusovih stepeni) i spoje se, počinje magija mirisa i strukture koja će zavisiti pre svega od mašte.

U Kristininom slučaju, od želja njenih prijatelja.

Tako su nastali čak i sapuni sa karanfilićem, specifičnog mirisa. Kakao, lavandu i druge prirodne sastojke da ne pominjemo.

Važno je da sve što bude dodato u sapun bude biološkog, a ne hemijskog porekla.

Kristina ne dodaje veštačke boje ili mirise, već su biljke te koje daju intenzitet boje i mirisa sapuna, tačno onoliko koliko im prirodna svojstva dozvoljavaju.

Većinu sastojaka za sapune koje proizvodi, Kristina gaji u svojoj bašti. To su kamilica, paprika, žalfija, majčina dušica i druge biljke iz njenog vrta. Slično je i sa kozjim mlekom koje dobija od vlastitih koza.

„Ljudi imaju želju da se isključe iz sistema koji im je nametnut, da prestanu da finansiraju korporacije plaćajući nezdrave proizvode. Ovo je mali korak, ali doprinosi porodici i zajednici. Ako svako za sebe razvije svest o potrošnji, ta svest će početi kad-tad da se širi“, kaže Kristina.

Uđite u ostavu, otvorite fioku sa začinima, izađite u dvorište.
U Kristininim sapunima pronalaze se: kakao, lavanda, menta, cimet, muškatni orah, karanfilić, ovsene pahuljice, mak, kokos.

Koji bi bio vaš izbor?

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

TOP 50 albuma 2022. godine

U 2022. uživali smo u sjajnim konceptualnim radovima, od kojih su mnoga obeležena duhom oslobođenja i pregrupisavanja nakon godina izolacije. Imali smo povratke legendarnih umetnika

Detaljnije »
blank

Džon Koks u “Krupari”

U nedelju, 25. septembra, gost Đorđa Kuburića u “Krupari” biće prevodilac Džon Koks. Povod za Koksovo gostovanje je objava romana “Put za Birobidžan” Judite Šalgo

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.