blank

Početak školske godine u Bajmoku

Od ukupno petsto, za onlajn nastavu prijavilo se svega sedam učenika

Mladen Marinković

Osnovna škola “Vuk Stefanović Karadžić” u Bajmoku deli sudbinu ostalih školskih ustanova u Srbiji i plaća organizacioni danak epidemiji virusa kovid 19. Pretnja zarazom podelila je razrede koji broje više od petnaest učenika na dva dela.

– Ove školske godine upisali smo 54 đaka-prvaka. Od tog broja, osmoro nastavu pohađa na mađarskom jeziku. Imamo osmoro učenika u izdvojenom odeljenu na Rati. Ove godine zabeležen je rast broja đaka iz romske populacije, iako ukupan broj učenika u školi opada već nekoliko godina. Imamo ukupno 45 romskih đaka i sedamdeset koji nastavu prate na mađarskom jeziku. Ostali učenici školu pohađaju na srpskom jeziku – kaže direktorica Ljubica Pokornik koja je do izbora na tu funkciju predavala matematiku.

blank

blank

blank

Prema direktoricinim rečima, od ukupno petsto učenika ove škole, svega sedmoro se opredelilo za onlajn nastavu.

– Škola je renovirana, učionice i kancelarije su moderizovane. Raspolažemo kvalitetnom tehnologijom. Svaka učionica sadrži projektore i nove računare, “pametne” table, nove klupe i stolice. Za odeljenja koja su zbog brojnosti podeljena u dve podjednake grupe postoje dva modela izvođenja nastave. Prvi je osnovni model. Odnosi se na učenike od prvog do četvrtog razreda. Jedan razred je, kao što sam rekla, podeljen u dve grupe i časovi im počinju u sedam sati i 45 minuta. Prva grupa đaka ide na četiri školska časa. Nastavni čas je trideset minuta. Nakon toga je pauza od dvadeset minuta. Druga grupa ide na tri školska časa. Svake nedelje grupe menjaju ciklus praćenja nastave – ističe direktorica.

Drugi model praćenja nastave je kombinovani.

– Taj model odnosi se na učenike viših razreda. Razredi su u ovom slučaju takođe podeljeni u dve grupe. Časovi za ove učenike počinju u osam časova, kako se odmori ne bi poklapali sa odmorima učenika koji prate nastavu po osnovnom modelu – kaže direktorica. – Prva grupa ovih đaka nastavu pohađa ponedeljkom, sredom i petkom. Odmor im traje 15 minuta. Druga grupa nastavu pohađa utorkom i sredom. Za njih važe ista pravila.

blank
Ljubica Pokornik

Užinu đaci jedu unutar učionica. Na svakom odmoru, učionice se provetravaju i dezinfikuju se kompletna učionica.

– Nastavnicima i učenicima obezbedili smo pamučne maske i vizire. Ukoliko se desi da neko zaboravi masku, u školi uvek može da je dobije. Dok sede u klupi, učenici ne moraju da nose maske, pošto su klupe na bezbednoj razdaljini. Svaki đak ima za sebe posebnu klupu. Kada se đaci, učitelji i nastavnici kreću, obavezni su da stave maske – naglašava Ljubica Pokornik.

Prilikom ulaska u školu učenicima mere telesnu temperaturu. Dezinfekcija ruku je obavezna.

Foto: Mladen Marinković

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 14 do 26 stepeni Celzijusa. Pogoršanje biometeorološke situacije izazvaće pojačanje tegoba

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.