blank

Narodna stranka traži da se proveri rad Komisije za planove i ispravnost njihovih predloga

blank

Gradski odbor Narodne stranke Subotica ukazao je na dešavanja vezana za predlog izmena detaljnog urbanističkog plana centra Subotice – Zona II.

Narodna stranka je navela da je, prema iznetom Nacrtu Plana detaljne regulacije centra Grada Subotice – Zona II, predviđena suštinska izmena dela zaštićenog gradskog jezgra, koje je proglašeno za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju, čime se narušava tradicionalni ambijent gradskog jezgra Subotice.

„Očita je namera održavanja kontinuiteta ’privilegovanog’ prostornog planiranja u interesu krupnog kapitala, a na štetu građana i javnog interesa. Ne tako davno је bezočno rušenjе objekata u ulici Braće Radić, prošla bez javne reakcije i najmanjeg otpora dela vladajuće koalicije SVM-a , iz, naravno, njima ’znanih razloga’.

Doduše, sada je samo SVM kao deo vladajuće koalicije imao sluha za opravdano građansko nezadovoljstvo, što još jednom potvrđuje da vladajuća lokalna koalicija nije valjana. Dakle, ponavljanjem pogrešne formule se nikako ne može dobiti dobar rezultat”, navedeno je u saopštenju Narodne stranke.

Oni su saopštili da je potrebno da dođe do promena, te je za to potrebno imati poštene i časne namere a ne samo kompetentne stručnjake.

„Da bi se promene mogle ostvariti neophodno je imati, ne samo, kompetentne stručnjake, nego i poštene i časne namere, a da li je to u ovom slučaju tako – bojimo se da nije, a evo i zašto: ’Prema odluci Skupštine Grada Subotice Broj: I-00-021-117/2020 od dаnа: 05.11.2020.god. je imenovala predsednika, zamenika predsednika i članove Komisije za planove.

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji RS – Predsednik i članovi Komisije se imenuju iz reda stručnjaka za oblast prostornog planiranja i urbanizma i drugih oblasti koje su od značaja za obavljanje stručnih poslova u oblasti planiranja, uređenja prostora i izgradnje, sa odgovarajućom licencom.

Proverom na sajtu Inžinjerske komore Srbije – Pretraga baza članova Komore, se vidi da jedan član Komisije za planove nije u evidenciji lica koji poseduju licencu, tj. ne ispunjava zakonom propisani uslov da bude imenovan za člana Komisije za planove’,” naveli su u saopštenju.

Narodna stranka je zato tražila da nadležni, na čelu sa Balintom Pastorom, provere formalnu valjanost Skupštinske Odluke o formiranju Komisije za planove, ali i valjanost predloženih planova koje je ista Komisija za planove i donela.

Iz ove stranke su naveli da se zalažu da gradsko jezgro Subotice bude uređeno kao celina koja će odražavati kulturno-istorijski duh grada, angažovanjem najkompetentnijih stručnjaka i institucija, a da se van gradskog jezgra, u skladu sa praksom prostornog planiranja, grade moderna i održiva stambena naselja, u interesu građana, a tek potom i investitora.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.