blank

Prevencijom do zdravlja usta i zuba

blank

Nedelja zdravlja usta i zuba obeležava se svake godine u trećoj nedelji maja, ove godine od 17. do 23, pod sloganom „Zdrave navike za zdrave zube”.

Kako je navela specijalista socijalne medicine dr Zorica V. Dragaš, zbog zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posledica, oboljenja usta i zuba predstavljaju veliki javnozdravstveni problem, a karijes, oboljenja desni, oralni karcinomi i manifestacije HIV infekcije, kao i povrede usta i zuba spadaju u najčešća oralna oboljenja i stanja, a u velikoj meri ih je moguće sprečiti ili lečiti u ranoj fazi.

Dr stomatologije Sonja Krdžović iz Doma zdravlja navela je da u Subotici više stomatologa radi sa decom školskog i predškolskog uzrasta, te da je preventivni rad doveo do poboljšanja zdravlja zuba najmlađih.

‒ Sa decom školskog uzrasta radi šest, predškolskog dva lekara, a postoji i jedan tim stomatologa na ginekologiji, i mislim da smo ovim našim radom povećali svest roditelja i dece da dolaze redovno kod stomatologa. Poslednjih godina se dosta radi na preventivi i vidi se da napredujemo – poručila je dr Krdžović.

blank

Dr Dragaš je navela da je Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine pokazalo da 55,3% odraslog stanovništva (od 15 godina naviše) u Srbiji procenjuje stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro, a 57,8% stanovnika je izjavilo da pere zube više od jednom dnevno, dok je najveći procenat stanovnika Srbije koji redovno peru zube (75,1%) među mladima uzrasta od 15 do 24 godine.

Ona je napomenula da rezultati pokazuju i da 16,5% stanovnika uzrasta 25 godina i više ima sve svoje zube, što je povećanje u odnosu na 2013. godinu, kada je procenat osoba sa svim svojim zubima u ovoj starosnoj grupi iznosio 8,3%. Istaknuto je da se dve trećine stanovnika starijih od 15 godina (69,5%) izjasnilo da ima svog stomatologa, a da je u periodu od 12 meseci koji su prethodili Istraživanju svaki treći stanovnik (39,4%) posetio stomatologa.

‒ Mi smo dobili bolje rezultate i pomake, i došli smo do unapređenja zdravlja usta i zuba. Mislim da je to delimično zbog toga šta smo mi radili ovde, ali i u celoj zemlji, u smislu prevencije bolesti usta i zuba i promocije zdravlja usta i zuba kao integraknog dela opšteg zdravlja ‒ poručila je dr Dragaš i navela da se rezultati dobijeni u celoj zemlji velikim delom mogu preslikati na naš grad.

Ona je napomenula da preporuke za očuvanje oralnog zdravlja nisu usmerene samo na značaj održavanja odgovarajuće higijene i redovnih poseta stomatologu, već obuhvataju i preporuke za smanjenje unosa šećera, a podstiče se i uključivanje poruka o bezbednom fizičkom okruženju, zatim o uticaju alkohola i duvanskih proizvoda na oralno zdravlje.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Večeras bitka za finale

Košarkaše Spartak Office Shoes-a večeras od 19 časova u Hali sportova očekuje revanš meč polufinala plej-ofa protiv ekipe MZT Skopje Aerodrom. Subotičani su slavili u

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.