blank

Prventivni pregledi nedeljom u subotičkoj Opštoj bolnici

Veliko interesovanje vlada za sistematske preglede koje ponovo organizuje Ministarstvo zdravlja Srbije, a obavljaju se u internističkim ambulantama OB Subotica.

blank
Foto: Subotičke.rs

Od ranih jutarnjih časova, čekalo se u redu za vađenje krvi, opšti kardiološki pregled, ultrazvučno snimanje abdomena i sve ostale eventualne preglede koje zahteva zdravstveno stanje pacijenta.

Ovi sistematski pregledi nedeljom idealna su prilika za sve one koji možda nemaju zdravstveno osiguranje, a žele da se pregledaju. Cilj akcija je da se stavi fokus na prevenciju kako bi se preupredile eventualne daljnje medicinske komplikacije.

Ivana Pletikosic
Foto: Subotičke.rs

“Svi građani, uključujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje, mogu bez zakazivanja i bez uputa da izmere krvni pritisak, urade EKG. Urade ultrazvuk abdomena, izmere nivo šećera u krvi i urade kompletnu krvnu sliku. Ovo je zapravo nastavak akcije Ministarstva zdravlja koja je započeta pre pandemije Korona virusa i tokom koje je, kada su rađeni ovakvi sistematski pregledi, pregledano više od pola miliona ljudi. Značajan broj njih je upućen na dalju dijagnostiku, a neki su čak nakon ovih preventivnih pregleda zadržani na bolničkom lečenju.

Ova akcija je naišla na veliku podršku građana i bitno je da pomenemo da treba promeniti svest pacijenata, kako bi se išlo kod lekara i kad ih ništa ne boli, pre nego što se razbole – kako bi se potencijalni problem na vreme uočio. Cilj pregleda je da se na neki način rastereti sistem, da pregled može da se obavi odmah, bez zakazivanja, bez zdravstvene knjižice” – rekla je mr sci dr Ivana Pletikosić, načelnica, koja je iskoristila priliku da pozove građane kako bi, u nedeljnoj akciji OB Subotica došli, pregledali se i proverili svoje zdravlje.

blank
Foto: Unsplash

Načelnica kardiološkog odelenja dr Pletikosić je navela kako je OB Subotica spremna i kadrovski i sa opremom da primi sve zainteresovane pacijente koji se jave tokom današnjeg dana, odnosno svaki put kad se organizuje ovakva akcija.

Preventivni pregledi nedeljom mogu da se obave do 17 časova.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Svetski dan hepatitisa

Svetski dan hepatitisa se obeležava svake godine 28. jula u čast rođendana nobelovca Prof. Blumberga koji je otkrio virus hepatitisa B. Svake godine 1,3 miliona

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.