blank

Prvi dan Ramazanskog Bajrama

blank

Danas počinje Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Obeležava se kraj jednomesečnog posta i početak veselja.

Molitvom odmah nakon svitanja, Muslimani širom sveta danas obeležavaju prvi dan Ramazanskog Bajrama, jednog od dva najvažnija praznika. Vernici se raduju jer su ispostili mesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu.

Ramazanski Bajram slavi se tri dana kao zvanični praznik u svim zemljama gde su muslimani većinsko stanovništvo. Vernici se svečano oblače, odlaze u džamije jednim, a vraćaju drugim putem.

Uz bogatu trpezu, običaj je da se današnji, prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova.

Drugi dan obilaze se groblja, mezarja, treći dan, u duhu zajedništva, provodi se u druženju s prijateljima, poznanicima i komšijama.

Uobičajeno je međusobno čestitanje nakon molitve a nokon džamija vernici obilaze grobove predaka i pomole se. Svi su svečano obučeni, jer je ovo jedan od dva najveća praznika u Islamu.

Nakon groblja odlazi se u čaršiju gde se ispija prva bajramska kafa. Čitavog dana se čestita, sprema se bogata trpeza.

Tradicija nalaže da se obiđe što veći broj komšija i prijatelja, ali je ove godine zbog pandemije koronavirusa taj običaj redukovan.

Ako želite prijatelju ili komšiji muslimanu da čestitate praznik učinite to na tradicionalan način rečima „Bajram šerif mubarek olsun”.

RTS

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Večeras bitka za finale

Košarkaše Spartak Office Shoes-a večeras od 19 časova u Hali sportova očekuje revanš meč polufinala plej-ofa protiv ekipe MZT Skopje Aerodrom. Subotičani su slavili u

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.